Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Голодомор – кровоточива рана на тілі нашого народу, – екзарх Вселенського патріарха помолився за жертв геноциду

    27 листопада у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївській церкві – єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) звершив панахиду за всіх невинних жертв, замордованих безбожною владою штучним Голодомором у 1932-1933 рр. Єрарх Вселенського Патріархату виголосив молитву за закатованих голодом людей, у якій просив Бога, прийняти, як мучеництво їхній біль і сльози, а всіх живих очистити від байдужості і жорстокосердя, ненависті та нетерпимості.

    Про це повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Після молитви єпископ Михаїл, екзарх Вселенського патріарха в Україні закликав виховувати молоде покоління у любові одне до одного, щоб ніколи не повторити цього нелюдського злочину, який навіть звірі не можуть повторити. Єпископ підкреслив, що голодомор був штучним і спровокований безбожною совєтською владою.

    «Дорогі друзі, сьогодні ми з вами згадуємо, як і щороку, одну з найстрашніших подій в історії нашого народу. В минулому столітті мільйони людей були закатовані голодом, закатовані свідомо, бездушно. І коли ми звертаємось до історії, багато людей завжди шукають причини того, що сталось. Як так могло статись, що добрий, побожний, працьовитий народ, який з дитинства привчається до праці, в тому числі і на землі, кропіткої праці, потерпав від такого страшного голоду? І ми з вами знаходимо відповідь про це в історії, що голод цей був створений штучно безбожною владою. І напевно важко підібрати, як охарактеризувати вчинки цих людей, які спричинили гибель мільйонів інших. Як правило, щоб підкреслити, якусь дуже негідну поведінку, люди кажуть – звіряча. Але тут не звіряча. Звірі так не роблять. Тут просто не людська поведінка і свідчення про те, яка в людей була ненависть до інших людей, до віри, до життя, як такого. Всі ми з вами читали багато історій про те, як навіть маленьких дітей, які йшли на скошені поля збирати колосинки, могли розстріляти тільки за те, що вони збирали колосся, щоб щось приготувати їсти вдома».

    Єпископ Команський Михаїл наголосив, що Голодомор, це заклик до того, щоб ми цінували те, що у нас є і цінували, як дарунок Божий.

    «Жахлива подія, яка немає ані виправдання, ані пояснень. І ця кровоточива рана на тілі нашого народу буде завжди. Але це не тільки постійне нагадування нам, через що пройшов наш нарід, але й заклик до того, щоб ми цінували те, що у нас є. Щоб ми цінували, той добробут який в нас є у кожного. В когось менше, в когось більше, але слава Богу ми не голодуємо. Щоби кожен день, ми цінували як дарунок Божий, і пам’ятаючи про те, що спіткало наш нарід, і докладали всіх зусиль, щоб подібного більше ніколи не відбулось. Адже ставлення до інших людей з християнською любов’ю з християнським добром, воно народжується в серці. Ці люди які спровокували жахливу загибель мільйонів безвинних людей не мали цього і наслідком цього став геноцид українського народу», – зазначив під час проповіді архієрей.

    Єпископ Михаїл закликав постаратись, щоб в нашому житті не допустити подібного нелюдського ставлення до інших.

    «Виховуймо дітей, в розумінні того, що ми повинні з повагою, з любов’ю ставитись до іншої людини, цінувати людське життя, яке дароване Богом. Хай ця подія, яку ми згадуємо сьогодні, навчить нас бути людьми і тоді, вже, коли ми навчимось бути людьми, ми вже можемо навчитись бути гідними християнами».

    «Хай Господь упокоїть душі спочилих рабів своїх, безвинно закатованих від Голоду, від безбожної влади, допоможе нам цінувати власне життя, допоможе зрощувати своїх дітей в любові і ніколи не забувати цю важку подію в історії нашого народу. Амінь», – підсумував єпископ Михаїл.

    Фото: Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні»

    Найсвіжіше

    Популярне