П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Австралійська архієпархія розгляне питання об’єднання із українськими громадами “Київського патріархату”

    22 та 23 листопада в Сіднеї під головуванням єрарха Вселенського патріархату архієпископа Австралійського Макарія відбувся одинадцятий Синаксис (Асамблея) єпископів Священної архієпархії Австралії, яка, серед іншого, розглядала питання об’єднання з австралійськими парафіями “Київського патріархату” – який був ліквідований почесним патріархом Філаретом у грудні 2018 року.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com.

    Під час Асамблеї Його Високопреосвященство передав теплі побажання та благословення Вселенського патріарха Варфоломія І боголюбивим єпископам та поінформував їх про актуальні питання та ініціативи помісної Церкви. Згодом усі питання порядку денного були розглянуті та оголошені преосвященному духовенству та христолюбній повноті Австралії ряд рішень.

    “​У канонічних межах Священної Архієпархії Австралії є українські громади, які донедавна належали до так званого “Київського Патріархату”. Після ліквідації “Київського Патріархату” перед Об’єднавчим собором у 2018 році та надання автокефалії Вселенським патріархатом ПЦУ, Священна Австралійська архієпархія вивчає існуючу ситуацію та умови для інтеграції громад “Київського Патріархату” до канонічності”, – повідомили у архієпархії Австралії.

    “Докладаються зусилля нашого пастиря, Його Високопреосвященства та місцевих боголюбивих архієпископських намісників, які, однак, досі не увінчалися успіхом. Для розв’язання церковного питання було призначено Комітет, до складу якого входять: Його Преосвященство єпископ Харіупольський Варфоломій; Канцлер Архієпархії, Високопреосвященний архімандрит Христофор Крікеліс; преосвященний протопресвітер отець Герасим Куцурас; та преподобний архідиякон Афінагор Караконстантакіс”, – йдеться у повідомленні.

    У архиєпархії Австралії зазначили, що отець Савас Візаніас, “який виступає з владними ініціативами у спілкуванні з деякими українськими громадами в Австралії, діє антиканонічно, оскільки не має на це повноважень ні від Вселенського патріархату, ні від Автокефальної церкви України та митрополита Епіфанія, ні від, звичайно, зі Святої Архієпархії Австралії”.

    Спільноти, зацікавлені у приєднанні до Святої Архієпархії Австралії, повинні безпосередньо спілкуватися зі Святою Архиєпархією.

    Члени священного Синаксису Архієпархії Австралії “моляться про те, щоб віруючі Священної Архієпархії Австралії відзначили велике свято Різдва Христового, що наближається, в дусі єдності і любові”.

    Також для опису майна Церкви була створена комісія, що складається з досвідчених і кваліфікованих чиновників і членів Церкви, яка спочатку збереться для реєстрації майна Священної архієпархії Австралії на національному рівні, а потім надасть пропозиції щодо його подальшого використання. Основною умовою архієпископа Макарія щодо будь-яких дій зазначеного Комітету є те, що “нічого з того, що ми отримали від наших попередників, не буде продано чи відчужено”.

    Було одноголосно прийнято рішення провести Всеавстралійську Асамблею священиків 18 січня 2022 року у Сіднеї. Асамблея дасть священикам можливість познайомитися один з одним і порушити питання адміністративного характеру з метою досягнення дозволу та врегулювання.

    Збори духовенства та мирян планується скликати у травні 2022 року за умови зняття обмежень, накладених через пандемію, та відкриття кордонів Західної Австралії, Квінсленду та Північної території, щоб представники парафій мали змогу брати участь у зборах.

    Найсвіжіше

    Популярне