Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Вінницька ікона Божої Матері внесена у календар Православної Церкви України

    Вінницьку ікону Божої Матері внесли до календаря Православної церкви України. Відповідне рішення ухвалили учора, 22 листопада, під час засідання Священного Синоду.

    Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

    “На жаль, після революційних подій 1917 року, коли радянська влада масово знищувала Православ’я, сумна доля спіткала й Рожецьку пустинь. В довоєнний період вона була закрита. Лише під час німецької окупації з 1941 по 1942 роки чернече життя відновилось на короткий термін. За народним повір’ям, одного разу ігуменя доручила черниці протерти ікону. Остання в свою чергу виконала прохання. Після цього намісниця побачила, що образ нібито все рівно залишився брудним. Тоді вона викликала монахиню і вказала її на невиконання послуху, на що та відповіла, що вона все виконала. Щоб дізнатись в чому річ, вони підійшли до ікони і побачили, як святиня вкрита миром, немовби плаче. Сестри одразу ж відчули, що наближається щось невідворотне і тому вирішили полишити обитель та відправитись у Браїлів”, – йдеться у повідомленні.

    Після відходу черниць у монастирі підпільники влаштували засідку. Коли ж приїхали німецькі солдати, то вартовий з дзвіниці почав стріляти. Загарбники втекли, але через певний час повернулися й спалили обитель вщент.

    Певний час “Вінницька” ікона Пресвятої Богородиці перебувала у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Вінниці, а цього року її передали у відроджений вінницький жіночий монастир на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці. Тепер цей образ є однією з головних святинь вінницької обителі, перед яким моляться черниці та прочани.

    Найсвіжіше

    Популярне