П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Біля Катерининської церкви ПЦУ у Чернігові встановлять монумент пам’яті жертв Голодомору

    У Чернігові поблизу Катерининської церкви Православної церкви України біля пам’ятника Борцям за волю і незалежність України планують встановити монумент присвячений жертвам Голодомору.

    Про це повідомляє suspilne.media.

    Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на розширеній нараді у міськраді 23 листопада дав розпорядження виділити гроші з бюджету. З його слів, наступного року відзначатиметься 90-та річниця Голодомору, тому у місті треба облаштувати місце, де люди могли б вшанувати пам’ять жертв трагедії.

    Раніше такі заходи проходили біля П’ятницької церкви у сквері Хмельницького, але на думку міського голови, встановлення “невеличкого акуратного” монументу біля пам’ятника Борцям за волю і незалежність України більш доречне.

    Таку думку підтримав співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець, який нагадав, що Чернігів – єдиний обласний центр в Україні, який не має пам’ятного знаку жертвам Голодомору.

    Під час голодомору на Чернігівщині від голоду, за даними істориків, загинуло понад 230 тисяч людей.

    «Те, що змогли дослідити історики, то це від 230 до 270 тисяч померлих від голоду. Це приблизно за рік. Для порівняння, що являє собою ця цифра, то візьмемо Другу світову війну. Якщо взяти Чернігівщині з 1941 по 1945 рік, то втрати цивільного населення під німецькою окупацією 127 тисяч, а втрати на фронтах 134 тисячі. Разом виходить 260 тисяч, тобто абсолютно співставні цифри», — говорить співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.

    Нагадаємо, у Києві презентували навчальний посібник для вчителів про геноцид українського народу під час Голодомору 1932-1933 років. Також архієпископ УПЦ США Даниїл звершив панахиду за жертвами Голодомору.

    Найсвіжіше

    Популярне