Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві презентували навчальний посібник для вчителів про геноцид українського народу під час Голодомору 1932-1933 років

    У Музеї Голодомору в Києві 23 листопада презентували навчальний посібник для вчителів “Голодомор 1932–1933 років – геноцид української нації” для вчителів шкіл.

    Про це інформує “Суспільне”.

    Видання, яке підготували співробітники Інституту дослідження Голодомору, містить документи, фотографії, статистику та мапи і охоплює широкий спектр тем, які розкривають передумови, хід та наслідки Голодомору.

    Підручник зокрема містить теми: національно-визвольна боротьба 1917-1921 років, масовий штучний голод 1921-23 років, політика комуністичного тоталітарного режиму напередодні геноциду, організатори, виконавці та механізм вчинення Голодомору, причини на наслідки масового штучного голоду, наслідки та засудження злочинів тоталітарного режиму.

    Директорка Інституту дослідження Голодомору-геноциду, докторка історичних наук Світлана Маркова зазначила, що над посібником працювали 14 провідних українських вчених, науковців, викладачів.

    “Фактично ми маємо презентовані наукові дослідження наших науковців, які вони готували протягом не одного десятка років. Це сублімовані знання, які ми хочемо ретранслювати сьогодні для українського громадянського суспільства”, – зазначила вона.

    Примірники розіслали у вищі навчальні заклади, у школи, у коледжі. Загалом зараз наклад видання становить 500 примірників.

    Інна Шугальова, наукова співробітниця Інституту дослідження Голодомору, розповіла, що шкільний підручник за 10 клас, який має розкривати одну із центральних тем дослідження Голодомору – геноциду, не охоплює весь спектр подій.

    “Тому Інститут дослідження став ініціатором включення до змісту нашого посібника таких принципових тем, як творення “нової людини” та доктринація свідомості молоді і дітей в 1920-ті роки; дискурс про громадянське суспільство, де досліджується, як ламалося традиційне українське суспільство, як знищувався менталітет, який виховуватися і культивувався сотнями років, як комуністичний тоталітарний режим почав чавити українську молодь. Ми намагалися викладати ці теми так, щоб зацікавити і вчителів, і учнів. Тому посібник наповнений ілюстраціями, картами”, – розповіла вона.

    Відомо, що посібник створювався на громадських засадах. Та автори видання висловили сподівання, що відповідні замовлення Міністерства освіти і Українського інституту національної пам’яті у перспективі можуть збільшити наклад посібника і він буде більш широко використовуватись в освітніх закладах.

    Найсвіжіше

    Популярне