Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Ювілей Моспатріарха Кіріла: ПЦУ, орден від Путіна і вітання п’ятирічної давнини

    Днями очільник Російської православної Церкви, патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) відзначив своє 75-ліття. Святкування цього ювілею відзначилось кількома промовистими моментами, що вкотре показують справжнє обличчя Моспатріархату та його теперішнє місце у світовому Православ’ї.

    Кіріл: звинувачення ПЦУ в єресі – безпідставні

    Очільник РПЦ Кіріл (Гундяєв) не бачить в єрархії і духовенстві ПЦУ ніякої єресі! Про це він заявив у день свого 75-річчя, після отримання ордену апостола Андрія Першозванного від Путіна, в коментарі журналісту Павлу Зарубіну, який є одним із головних кореспондентів президента РФ, автором і соведучим пропагандиської програми «Москва. Крємль. Путін».

    Зокрема, відповідаючи на питання Зарубіна «Чи вдасться подолати розкол, який породила київська влада», Гуняєв відповів: «Расколы всегда в какой-то момент преодолеваются, если под этими расколами нет вероучительных расхождений… сохрани Бог, чтоб та часть православных Украины, которая отделилась от Матери-Церкви и вошли в раскол… не дай Бог, чтоб помрачилась их догматическое богословское сознание. Вот тогда надежды будут потеряны. Но пока этого нету остается надежда на то что по милости Божьей и усилиями церковнослужителей можно будет и в диалог вступить в какой-то момент вступить и о чем-то договариваться».

    https://youtu.be/6g9VXqZPLB0?t=505

    Такими словами Кіріл фактично визнав, що усілякі звинувачення в єресі представників ПЦУ є безпідставними. І, відповідно, заяви на кшталт про «грєх раскола, каторий не смиваєтся даже мученіческой кровью» є лише пуста московська байка, якою російські церковники залякували малообізнених у богослів’ї прихожан.

    Утім такий коментар не варто розцінювати як якийсь сигнал до скорого визнання ПЦУ з боку Російської Церкви. Після такого меседжу можна припустити, що в кінцевому результаті таке визнання рано чи пізно але настане. Саме заради цього можна вступати діалог і про нього домовлятись, а не повернення до «Матері-Церкви», якою Кіріл вважає Московську Патріархію.

    Орден від Путіна, авдієнція для топ-політиків і повний ігнор решти

    Стосовно самого ювілею, то як раніше зазначав релігійний експерт Олександр Єфременко, його Московський Патріарх відзначив в ізоляції на об’єкті «Скит», у веселій кампанії працівників ФСО. Примітно, що ніхто ані з членів Синоду, чи будь-хто із єрархів чи священиків, хоча б символічно, не прибув привітати Кіріла від імені усієї РПЦ.

    Імовірно, такі жорсткі умови обумовлені непростою епідеміологічною ситуацією в Росії, викликаною стрімким поширенням коронавірусу. Проте це не завадило главі РПЦ порушити ізоляцію і відправитись на прийом до Путіна, та організувати прийняття для перших осіб Росії. Якщо ж до Путіна Кіріл прибув особисто, то для інших гостей – прем’єр-міністра Міхаіла Мішустіна, спікера Держдуми Володіна та голови Ради Федерації РФ Валєнтіни Матвієнко – ювіляр організував авдієнцію в своїй резиденції в Перєдєлкіно, та в покоях храма Христа Спасителя.

    І це були усі гості, кого Кіріл обрав для свого святкування. Принаймні так повідомляє офіційний сайт Московського Патріархату. Таким чином з усіх бажаючих привітати главу РПЦ з ювілеєм, Кіріл обрав лише топ-політиків. Жоден єпископ чи клірик, чи бодай хтось із парафіян такої честі від свого патріарха не удостоївся. Погодьтесь, на цьому фоні звинувачення в бік ПЦУ та Константинополя щодо заполітизованості виглядають абсурдними і смішними.

    Вітання п’ятирічної давнини

    Від інших Помісних Церков привітали Кіріла лише предстоятелі Болгарської, Сербської, Чешських земель і Словаччини та Польської Церков. Лише їх вітальні адреси опубліковані на сайті РПЦ, на окремо створеній сторінці «75-летие Святейшего Патриарха Кирилла». У цьому списку немає вітання від Єрусалимського патріарха, на якого РПЦ та особисто Кіріл покладає великі надії щодо проведення «Амману 2.0». Також відсутні вітання Антіохійського, Румунського і Грузинського патріархів, яких РПЦ вважають «союзниками» в боротьбі із Константинополем. І все це на фоні попередніх пишних святкувань Гундяєва.

    Ймовірно, аби додати масштабності вітань на адресу Кіріла, на сайті Моспатріархії до цьогорічних поздоровлень додали … вітання з 70-літтям Гундяєва, що було 2016-го. А тоді Кіріла вітали і Папа Римський, і предстоятелі всіх Помісних Церков (навіть тих, що визнали ПЦУ), включаючи Його Всесвятість Вселенського патріарха Варфломія.

    Цьогорічний ювілей Моспатріарха показав, що Москва втрачає свої позиції у світовому Православ’ї. Безумовно, що це наслідок деструктивної політики її священноначалія на чолі з Кірілом (Гундяєвим). Свідоме нехтування останнім своєї єрархії з паствою, та надання привілею російським можновладцям вкотре засвідчило, що РПЦ – один з інструментів політики Кремля. Чи захоче після цього жесту паства вітати свого Патріарха з наступним ювілеєм? Та й чи буде цей наступний ювілей?

    Найсвіжіше

    Популярне