Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    В селі Велика Лука на Тернопільщині відреставрували історичну пам’ятку 17 століття – дзвіницю біля церкви Архістратига Михаїла

    У селі Велика Лука в Тернопільській області за один мільйон гривень відреставрували історичну та архітектурну пам’ятку 17 століття – дзвіницю. Про це йдеться в ексклюзивному матеріалі “ТСН.Ранок”.

    Повідомляється, що гроші для проведення робіт збирали місцеві жителі та меценати. Із 400-річної будівлі, що розташована біля церкви святого Архістратига Михаїла (Українська греко-католицька церква) зняли сучасну штукатурку та металевий дах, а також відновили кам’яну вежу зі стінами.

    Стара дзвіниця повернула собі первозданний вигляд: кам’яна кладка, покрівля з гонту, дубові сходи на горішній ярус, стародавнє дерев’яне перекриття під дахом, де замість цвяхів тиблі – кілки.

    Два роки архітектори та історики переконували місцевих мешканців зруйнувати сучасну штукатурку та демонтувати металеву покрівлю. А після цього постала стародавня – майже чотирьохсотрічна мурованиця. Щоправда, між камінням довелося заливати розчин для скріплення за стародавнім рецептом. Для даху варили хвойні дощечки – гонту.

    “Вона проварена в спеціальних розчинах, які будуть мінімум років сто стояти”, – розповів архітектор Ігор Яворський.

    Багато робіт виконували самі селяни: двадцять місцевих мешканців постійно допомагали команді реставраторів. Упродовж кількох років у Великій Луці збирали гроші на дзвіницю. Після завершення робіт дзвіницю було освячено.

    До слова, вежа для дзвонів у Великій Луці пережила не одну церкву, що стояла поруч: спершу згоріла дерев’яна, потому збудували кам’яну. “Церква кілька разів перебудовувалася. Дзвіниця дійшла до нашого часу практично в автентичному неперебудованому вигляді”, – розповів краєзнавець Ярослав Пелехатий.

    Тепер будь-хто може вийти на третій поверх дзвіниці, аби визирати з її бійниць, розглядати столітні дзвони, один з яких важить тонну, а також послухати їхній передзвін.

    Джерело: “ТСН.Ранок”

    Найсвіжіше

    Популярне