П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ ретельно не помічає кровоточиві виразки російського суспільства

    Президент Російської Федерації Владімір Путін має намір скликати традиційну щорічні Раду з прав людини 10 грудня 2021 року. Правозахисники планують обговорити з главою правлячого режиму такі нагальні проблеми, як спроби закрити “Меморіал”, закон про іноагентів та тортури в місцях позбавлення волі.

    Як пише “Независимая газета”, у хорі голосів, які обурені насильством над ув’язненими, спробами придушити свободу слова і позбавити народ пам’яті про репресії тоталітарної епохи, на диво, не чутно голосу Російської православної церкви. І мова йде не про висловлювання точки зору окремих її представників, а про соборну позицію духовенства і авторитетних вірян.

    Мовчання РПЦ викликає, щонайменше, здивування. Чому церква, яка гучно обурюється коли бачить в чомусь порушення власних прави чи привілеїв, здатна вперто мовчати про те, що бентежить уяву звичайних людей?

    Як здатні священнослужителі, так би мовити, християни за покликом, спокійно переглядати кадри, на яких оголена людина лежить прив’язана простирадлами до ліжка немов розіп’ята. З високих кафедр щоденно лякають парафіян європейськими гей-парадами, у той час як насильна содомія в СІЗО залишає церковників байдужими.

    З того часу, як у мережі з’явились відеоматеріали про тортури в слідчих ізоляторах, Моспатріархату було поставлено чимало конкретних питань. Вказували на нагородження церковними нагородами посадових осіб Федеральної служби виконання покарань РФ, на те, що в лікарні-катівні є православний храм. Але у відповідь прозвучала несмілива обіцянка позбавити “героїв” нагород, якщо вони будуть визнані злочинцями. Досі не відомо про жоден випадок відкликання церковних нагород.

    РПЦ продовжує роботу над увіковічненням пам’яті розстріляних на Бутівському полігоні у Москві. Водночас, церква байдуже ставиться до переслідування спільноти “Меморіал”, яке символізує прагнення зберегти пам’ять про жахіття масових репресій.

    Коли лідер російських комуністів Зюганов не так давно звинувачував митрополита РПЦ Іларіона (Алфєєва) у невдячному ставленні до Сталіна, клірику не було чим відповісти. Комуніст нагадав єрарху, як Сталін “створив” РПЦ.

    Сьогодні більшість духовенства негативно ставиться до комуністичної диктатури, однак їм важко визнати, що рішення повернути вціліле духовенство з концтаборів було прийняте тираном Сталіним під тиском християн США та Великобританії, союзників в межах антигітлерівської коаліції. Зараз визнати той факт, що віруючі Совєтського Союзу були врятовані завдяки лобіюванню Заходу неможливо, оскільки це загрожує миттєвим визнанням такої особи чи організації іноагентом.

    Таким чином РПЦ забула про старовинний звичай заступатись за гонимих. Красномовне мовчання, можливо, корисне для самозбереження, але позбавляє РПЦ права називатись совістю нації. Навіть викликає сумніви в зазіханнях на роль найбільшої громадської організації, що об’єднує людей різних переконань. Клірики, які проповідують божественні істини, не проявляють елементарної людяності.

    Джерело: “Независимая газета”

    Найсвіжіше

    Популярне