Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У музеї Мадрида засумнівались, що “Спасителя світу” написав да Вінчі

    Національний музей Прадо в Мадриді засумнівався, що найдорожча картина у світі «Спаситель світу» була написана Леонардо да Вінчі.

    Про це пише CNN.

    У музеї відкрилася виставка «Леонардо та копія «Мони Лізи». У її каталозі авторство картини «Спаситель світу» зазначено як невідоме — вона потрапила до списку «роботи, що приписуються, створені в майстерні або авторизовані та контрольовані Леонардо».

    CNN зазначає, що авторство картини, датованої 1500 роком і проданої у 2017 році за $450 млн, і раніше оскаржували, але тепер під сумнів авторство поставила провідна арт-інституція.

    У каталозі виставки роботу назвали «версією Кука» (британського колекціонера Френсіса Кука, який придбав її у 1900 році). Є ще одна копія — «версія Гане». Її виявили у 1939 році, а у 1999 році продали на аукціоні Sothebyʼs у приватну колекцію. Оригінал картини деякі фахівці досі вважають втраченим.

    Картина «Спаситель світу» датується приблизно 1500 роком. Деяких експертів бентежить скляна куля в руці Христа, яка не заломлює відображення. Вони впевнені, що художник рівня да Вінчі не зобразив би сферу настільки пласкою. Інші відповідають, що художник міг це зробити спеціально, щоб ніщо не відволікало глядача від образу Спасителя. Водночас деякі з провідних експертів із творчості Леонардо да Вінчі, включаючи професора історії мистецтв в Оксфорді Мартіна Кемпа, наполягають, що це справді втрачена робота майстра.

    У листопаді 2017-го картину «Спаситель світу» продали на аукціоні Christie’s у Нью-Йорку за $450,3 мільйона — сума стала рекордною для творів мистецтва, що коли-небудь були виставлені на торги. Покупцем виявився саудівський принц Бадер бін Абдулла бін Мохаммед бін Фархан аль-Сауд. У 2019-му в Луврі відкрилася найбільша в історії виставка Леонардо да Вінчі, проте «Спасителя світу» там не було — через сумніви експертів музею у справжності.

    Найсвіжіше

    Популярне