Неділя, 21 Квітня, 2024
Бiльше

    Православний єпископат взяв участь в Генеральній Асамблеї Католицьких Єпископів США

    16 листопада у місті Балтімор, штат Меріленд, православний єпископат та духовенсвто взяло участь у Генеральній Асамблеї Католицьких Єпископів США (USCCB). USCCB — це зібрання єрархії єпископів Римо-Католицької Церкви, які спільно виконують пастирські функції від імені християн Сполучених Штатів і Віргінських островів США. На чолі православної делегації Асамблеї Канонічних Православних Єпископів США був Архієпископ Елпідофор (Вселенський патріархат), який є головою Асамблеї. Разом із ним участь у заході взяв архієпископ Памфлійський Даниїл, правлячий єрарх Західної єпархії Української Православної Церкви США (Вселенського патріархату). Вони запрошені католицьким архієпископом Хосе Ораціо Гомесом, президентом USCCB. До складу православної делегації входили також владика Максим із Сербської Православної Церкви Північної, Центральної та Південної Америки та архієпископ Олександр (Православна Церква в Америці).

    Це вперше в історії USCCB, коли православні єрархи були запрошені до участі в їх пленарному засіданні, – повідомляє сайт УПЦ США. 

    Присутнє духовенство поспілкувалось під час перерви. Члени USCCB познайомились із делегацією Асамблеї Православних Єпископів США та поговорили про спільний досвід, поділилися стурбованістю поточними подіями та обговорили взаємні сподівання на майбутнє.

    Порядок денний засідання включав обговорення різних церковних тем, перегляд фінансових звітів та вибори на посади голів різних комітетів Конференції, а також обговорення численних благодійних акцій.

    Після обідньої перерви єпископ Девід П. Теллі, представник Комітету з екуменічних і міжрелігійних справ, представив архієпископа Елпідофора, сказавши: «Unitatis Redintegratio, декрет про екуменізм Другого Ватиканського Собору, стверджує, що православні християни “пов’язані з нами у найтіснішій інтимності”. Розуміючи важливість демонстрації цієї близькості, єпископи з USCCB, які беруть участь у діалозі, рекомендували запросити представників Асамблеї Канонічних Православних Єпископів Сполучених Штатів приєднатися до нашої Генеральної Асамблеї».

    Зворушений теплим прийомом, архієпископ Елпідофор розпочав свою промову словами: «Вітаю вас привітанням надії та миру в Господі Бозі і Спасителі нашому Ісусі Христі. Я хотів би поділитися своєю сердечною радістю бути з вами сьогодні, мої брати єпископи USCCB, вперше в історії стосунків наших Церков-сестер у цій країні».

    Розмірковуючи про десятиліття зближення між Римо-Католицькою і Православною Церквами, архієпископ Елпідофор також згадав про поточні роздуми Римо-Католицької Церкви щодо синодальності. На завершення він заявив: «Я переконаний, що майбутнє та місія католицько-православних відносин у США – продовжувати свідчити про Божу присутність у світі, праведного Духу Єрусалиму, який ми отримали у спадок».

    Укріпивши міжцерковні зв’язки, Асамблея завершила роботу, оскільки єрархи пообіцяли працювати разом, щоб донести до світу звістку Христа.

    Найсвіжіше

    Популярне