Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Америки: Золотоустого переслідували «фальшиві брати», як нині Варфоломія

    Архієпископ Американський Елпідофор очолив Божественну Літургію у день пам’яті Івана Золотоустого у Вестфілді, штат Нью-Джерсі, 13 листопада. Під час проповіді він порівняв Вселенського патріарха Варфоломія зі святим Іоаном Золотоустим, якого ще за життя також переслідували церковні єарархи.

    «Мені спадає на думку, що ще один чудовий Архієпископ Константинопольський щойно перебував тут, у нашій країні та Святій Архієпархії, – Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій… Святий Златоуст був відомий так само своєю правдою, як і дивовижним володінням Святим Письмом і елегантною та красномовною проповіддю. І наш духовний Отець у Константинополі має ту саму Апостольську чесноту говорити правду в любові. Він справді не боїться говорити правду в Церкві. І він поділяє ту ж мужність і відвагу, що і його святий попередник», – зазначив архієпископ Елпідофор.

    Він додав, що парафіяни відчувають подвійну присутність цих велетнів віри

    «Перший був переслідуваний державою – тодішньою Імперією – і “фальшивими братами” всередині Церкви, як і наш Вселенський Патріарх навіть зараз» зазнає, — підкреслив архієпископ Елпідофор.

    Він навів слова апостола Павла у своєму Посланні до Галатів: «А щодо прибулих фальшивих братів, що прийшли підглядати нашу вільність, яку маємо в Христі Ісусі, щоб нас поневолити, то ми їх не послухали ані на хвилю, і не піддалися були, щоб тривала в вас правда Євангелії».

    Бачите, як святі не поступаються навіть «ні на хвилю?». Таким був святий Павло. Таким був святий Іоанн Златоуст і таким є Вселенський патріарх Варфоломій, – зазначив архієпископ Елпідофор.

    «У ці дні, коли в усьому світі так багато викликів перед Церквою-Матір’ю – як всередині Тіла Православ’я, так і поза ним – ревно благаймо Святого Золотоуста, щоб він пильнував за Престолом Святого Апостола Андрія Первозванного, якому він служив з такою чесністю, відданістю, побожністю та правдивістю. Нехай Золотоустий береже нашого Вселенського патріарха – дарує йому здоров’я, довге життя та силу духу керувати Церквою, яка інколи опирається канонічному порядку, який так добре знає Його Всесвятість», – підсумував глава Американської архієпископії.

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій переніс свій візит на Афон через пандемію. Також він спростував чутки про власну відставку за станом здоров’я. 

    Найсвіжіше

    Популярне