Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ 30 років робили вигляд що «раскол іщезнєт сам», – речник ПЦУ

    З усього того, що заявляє верхівка Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП), правдою є лише те, що Вселенський патріарх Варфоломій І вирішив всі питання щодо церковної ситуації в Україні. Натомість в Московському патріархаті протягом 30 років удавали, що церковне розділення зникне само собою.

    Про це пише архієпископ Євстратій (Зоря) коментуючи звинувачення єрарха РПЦвУ Віктора (Коцаби) в адресу патріарха Варфоломія.

    «Єдине, що є правдою в інтерв‘ю єпископа Коцаби – що всі питання щодо України патріархом Варфоломієм справді вирішені. А якщо МП з такими рішеннями не згідний – то це проблема не патріарха Варфоломія, а МП. Патріарх майже 30 років давав МП можливість вирішити питання – але там вважали, що «раскол іщезнєт сам» і тому робили вигляд, що нічого вирішувати не треба», – підкреслив речник ПЦУ архієпископ Євстратій.

    Він коротко відповів на всі звинувачення від РПЦвУ в сторону Вселенського патріарха і ПЦУ.

    1. На 1992 р. митрополит Філарет був канонічним Предстоятелем УПЦ (МП), тому очолювані ним хіротонії – дійсні. На 2019 р. почесний патріарх Філарет став архієреєм ПЦУ, тому очолювані ним самочинні «хіротонії» не дійсні. Наприклад, сама РПЦ визнає ж тих єрархів, яких було поставлено в РПЦЗ за часів очолення митр. Віталія (Устінова), але не визнає його ж рукоположення, коли він вийшов на спокій і ставив єпископів всупереч рішенням РПЦЗ.
    2. Якщо МПвУ хочуть діалогу з Вселенським патріархом – нехай пишуть листа і прибувають на Фанар. Вони добре знають як це робиться і не раз там були. Цікаво – якщо завтра «Правий сектор» і «Нацкорпус» почнуть під Лаврою «вимагати діалогу» з митр. Онуфрієм – він погодиться?
    3. Щодо Авксентія – взагалі пуста справа. Від нього кілька разів зреклися такі самі, як він, старостильні розкольники. Свого часу про такі об‘єднання сам патріарх Філарет казав: «якщо троє старців об‘єднаються – від цього вони багатшими не стануть».

    Найсвіжіше

    Популярне