П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Сьогодні Мустафа Джемілєв відзначає свій 78-й день народження. Українські ЗМІ пригадують найсильніші цитати кримськотатарського діяча

    У суботу, 13 листопада політичний та громадський діяч, один з провідників кримськотатарського національного руху, народний депутат України, правозахисник та дисидент Мустафа Джемілєв відзначає свій день народження. Політику виповнюється 78 років.

    За свої погляди та активну діяльність Джемілєв був неодноразово судимий за часів Совєтського Союзу. Близько 15 років він провів у засланнях та таборах. У незалежній Україні кримськотатарський лідер також став активним учасником суспільно-політичного життя: він є депутатом Верховної Ради України кількох скликань та автором десятків законопроектів. За підтримку територіальної цілісності України та невизнання псевдореферендуму Росія заборонила Джемілєву в’їзд до рідного Криму до 2034 року.

    У день народження лідера кримських татар “OBOZREVATEL” пригадує найзнаковіші цитати Мустафи Джемілєва.

    “Коли мені в аеропорту Сімферополя видали папірець про те, що мені на п’ять років заборонено в’їзд на територію Росії, було сумно і смішно. Зла іронія долі. 28 років тому я приїхав із російського Магадана до рідного Криму. Хтось знав, що в моє життя знову увірветься Росія. Але я повернусь додому, обов’язково повернуся. Наш народ звик до труднощів, він і не таке переживав”.
    Мустафа Джемілєв був неодноразово судимий в СРСР
    Фото: Mustafa Jemilev / Facebook

    “Найголовніше, що засмучує – повітря несвободи: до Криму повернувся старий режим, радянський…”.

    Джемілєв у День кримськотатарського прапора
    Фото: Mustafa Jemilev / Facebook

    “Коли санкції працюють, вони змушують агресора припинити порушувати. Захід постійно заявляє, що жодного визнання окупації, анексії Криму не буде, що його мають визволити. Але це просто голі слова. Якщо так піде й надалі, Крим може виявитися замороженим конфліктом на довгі роки, що найгірше для нас. Тут треба працювати”.

    “Методи російських спецслужб гірші за ті, що я бачив у минулому столітті. Тоді була хоч якась процедура. Нині вони роблять усе, що хочуть. Прямі залякування, зникнення кримських татар, фізичні розправи, тортури, вбивства. Те, що відбувається сьогодні, нагадує мені 30-ті роки. Груба, нахабна сила. Бридко”.
    Джемілєв: до Криму повернувся старий режим, радянський…
    Фото: Mustafa Jemilev / Facebook

    “98-99% кримських татар не приймають окупацію Криму і мріють, щоб російська влада залишила його територію, але Росія хоче примусово всіх зробити своїми громадянами”.

    Джемілєв: 98-99% кримських татар не приймають окупацію Криму
    Фото: Mustafa Jemilev / Facebook
    “Чому ми повинні забезпечувати всім необхідним окупанта? Так не поводяться у цивілізованій країні. Якщо окупанти зайняли нашу територію, то треба їх звідти викурювати, а не створювати їм комфортні умови”.
    Джемілєв: Чому ми маємо забезпечувати всім необхідним окупанта?
    Фото: Mustafa Jemilev / Facebook

    “Те, що я вважаю за правильне сказати, я ніколи не ставлю в залежність від того, які можуть бути наслідки. Що є – то є”.

    Джемілєв: наш народ звик до труднощів, він і не таке переживав
    Фото: Mustafa Jemilev / Facebook

    “Я не думав перевозити її (дружину, – ред.) на материк, бо це стане сигналом для інших сімей. Кримські татари не повинні залишати Батьківщину”.

    “До цього йде (визволення Криму, – ред.), і Путін повинен буде дати нам спокій, якщо не хоче розпаду своєї країни. Росія через санкції вже втратила 130 мільярдів доларів”.
    Джемілєв вважає, що Крим незабаром повернеться до України
    Фото: Mustafa Jemilev / Facebook

    Нагадаємо, активна правозахисна діяльність та смілива громадянська позиція Мустафи Джемілєва високо відзначена в Україні та світі.

    Кримськотатарський лідер є кавалером ордена князя Ярослава Мудрого IV та V ступенів, ордена «За інтелектуальну відвагу» та ордена Турецької Республіки, лауреатом премій: імені Фрітьофа Нансена управління Верховного комісара ООН у справах біженців, імені Пилипа Орлика “За демократизацію українського суспільства”, “Світло справедливості” тощо.

    Також Джемілєв є володарем “Хреста Солідарності Боротьби”, почесним доктором права Сельджуцького університету та Вищого технологічного інституту, почесним доктором у галузі міжнародних відносин Чанаккаленського університету імені Вісімнадцятого березня, а також, почесним громадянин турецьких міст Кастамону та Кириккале.

    Найсвіжіше

    Популярне