Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Коли Польська Церква виступає проти ПЦУ, то заперечує власну автокефалію, – релігійний експерт

    Коли Польська православна церква виступає проти автокефалії Православної церкви України, вона тим самим заперечує і власну автокефалію яка також була надана Вселенським патріархатом.

    Про це йдеться в дописі релігійного експерта Олександра Єфременка, присвяченому коментареві представника Польської Церкви — архієпископа Вроцлавського і Щецинського Георгія, який, посилаючись на інтерв’ю Вселенського патріарха Варфоломія І, намагався довести, що автокефалію необхідно надавати лише на Всеправославному Соборі, а коли такий зібрати неможливо — за згодою усіх Помісних Церков.

    «Кому невідомо, нагадаю: Польська Церква отримала автокефалію від Константинополя у 20-х роках минулого століття і це відбулось без Всеправославного зібрання, а РПЦ була категорично проти такого рішення. І зараз, майже через сто років потому, єрарх Польської Церкви на заході, який організовує філія Московського патріархату, фактично виступає проти автокефалії власної Церкви», – зазначив Єфременко.

    Релігійний експерт підкреслює, що особливе обурення викликали слова єрарха Польської Церкви про те, що питання автокефалії не було розглянуто у 2016 році на Всеправославному Соборі на Криті через позицію Константинополя щодо підпису Томосів про автокефалію.

    «Єрарх стверджував, що Константинополь хотів одноосібно підписувати Томос, без підписів інших. Це не відповідає дійсності. Константинополь йшов на поступки у цьому питанні, виконуючи все нові забаганки представників РПЦ, включаючи підписи від кожної Церкви. Про це детально розповів в одному із своїх інтерв’ю владика Іов Геча, яке я процитував у попередньому дописі», – нагадав Олександр Єфременко.

    Він підсумував, що ті хто звинувачують у одноосібних діях Константинополь, який нібито не порадився з іншими Церквами, самі отримали автокефалії в такий же спосіб – без консультацій з іншими церквами.

    «Так, із семи представлених Помісних Церков п’ять (Російська, Сербська, Болгарська, Польська, Чеських земель та Словаччини) отримали свою незалежність рішенням Вселенського Патріарха без Всеправославних Соборів», – зауважив Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне