П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Константинополь застосував «ікономію» в українському церковному питанні, – Говорун

    Вселенський патріархат застосував щодо Української православної церкви Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви ікономію (поблажливе застосування церковних правил), в той час як Московська патріархія застосувала акривію (суворе застосування церковних правил).

    Такий стан справ свідчить про те, що єрархи РПЦ були не щирі, коли заявляли про намагання розв’язати українське церковне питання, яке Вселенський патріархат вирішив у 2018-2019 році, пише богослов архімандрит Кирило Говорун у своєму Телеграм-каналі.

    «Висловлю таку думку щодо застосування канонічної акривії та ікономії до розколів – на підставі вивчення історичних прецедентів. Акривія, як правило, була засобом залякування або, якщо висловитися по-іншому, приведення розкольників до тями – щоб вони не думали, що у них у церковному плані все гаразд. Це, так би мовити, момент, що спонукає їх до повернення до церковного спілкування. Ікономія ж переважно застосовувалася, коли вони вже поверталися з розколу. Це якщо приймаюча сторона мала щире бажання, щоб вони повернулися. Якщо ж бажання не було, то на тих, що поверталися, чекала стіна все тієї ж жорсткої акривії», – пише Говорун.

    Він впевнений, що саме за цими критеріями можна судити про щирість бажання вилікувати український розкол.

    Після виникнення розділення православ’я в Україні у 1990-х роках «і у Москви, і у Константинополя була приблизно однакова риторика стосовно УПЦ КП та УАПЦ: неканонічні та розкольники», – підкреслив богослов.

    «Але, коли розкольники вирішили повернутися, то Константинополь застосував ікономію, а Москва, як і раніше, наполягає на акривії. Тут і зрозуміло, хто щиро хотів, щоб розкол припинився, а хто симулював бажання», – підсумував архімандрит Кирило Говорун.

    Раніше Говорун розповів, що у РПЦ керувались політичним підґрунтям, коли розривали євхаристійний зв’язок з Константинополем. Він також впевнений, що Москва лише імітувала розв’язання українського розколу і затягувала цей процес протягом 30 років, а Вселенський патріархат його справді подолав за набагато коротший проміжок часу.

    Найсвіжіше

    Популярне