Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Католицьким священикам дозволили причащати православних в Єрусалимі та Палестині

    Католицькі священники що виконують свою місію на Святій Землі (зокрема в Єрусалимі) можуть причащати православних та християн інших східних Церков – таке положення міститься в документі «Екуменічні пастирські директиви», випущеному арабською Асамблеєю католицьких єпископів Святої Землі. Згідно з документом, католицькі священики також можуть викладати віруючим православних та східних Церков таїнства сповіді та єлеосвячення.

    Про це повідомляє агенція Fides.

    Правило діє на території Святої Землі (Ізраїль, Палестина, Йорданія та Кіпрі) у католицьких храмах латинського, маронітського, мелькітського, халдейського, сирійського, вірменського та коптського обрядів.

    Християни різних традицій та юрисдикцій завжди жили пліч-о-пліч у Святій Землі, але історично ця різноманітність використовувалася як інструмент поділу та відокремлення різних громад, йдеться в документі. Екуменічний курс, ухвалений на Другому Ватиканському соборі, і важка ситуація на Близькому Сході в останні десятиліття докорінно змінили ситуацію, і сьогодні християни Святої Землі визнають «спільне покликання сповідувати свою віру в Христа». Дуже поширені змішані шлюби християн різних Церков. Багато хто «ідентифікує себе як християн» і вважає, що конфесійні поділи існують між кліриками, але не між простими віруючими.

    Документ закликає католиків поважати екуменічне вчення Церкви, але водночас пам’ятати, що спілкування між Католицькою та іншими Церквами не є повним.

    Документ закликає віруючих брати участь у богослужіннях власних громад та традицій, вибір яких визнається правом кожного християнина. Клірики можуть викладати обряди віруючим Православних і Східних Церков, якщо ті просять про це і готові «поважати дисципліну та звичаї викладання таїнств у Католицькій Церкві». Православним і східним християнам також дозволяється бути одним із сприймачів на хрестинах дитини-католика або одним із свідків на католицькому одруженні.

    Найсвіжіше

    Популярне