Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Власником лаври залишається держава і дії РПЦвУ підпадають під 171 статтю КК – релігієзнавець

    Релігієзнавець Дмитро Горєвой нагадав, що власником Києво-Печерської лаври залишається держава Україна і відбирання телефона в журналіста служителями РПЦвУ підпадають під 171 статтю КК України. Також він зазначив, що ПЦУ має більше прав на користування Лаврою ніж Московський патріархат.

    «Так звана нижня Лавра, якою користується юридична особа «Свято-успенська Києво-Печерська лавра / чоловічий монастир / Української православної церкви» (код ЄДРПОУ – 14351528), є лише користувачем приміщень. Власником же залишається держава Україна. Оскільки це визначна пам’ятка історії та культури, що є спадщиною усього українського народу, а не приватною власністю громадянина України Лебедя Петра Дмитровича, відомого як митрополит Павло. А тому і забороняти фото – чи відеозйомку там не мають права. Більше того такі дії кваліфікуються статтею 171 ККУ як перешкоджання професійній журналістській діяльності і тягнуть за собою кримінальну відповідальність», – пише Горєвой на Радіо Свобода.

    Також він додав, що лаврські монахи живуть не реаліями сьогодення, а минулим.

    «Уявленням, що лавра на 100% їхня та іншого бути не може. Митрополит Павло та його братія в дійсності поводяться в лаврі, як повноцінні господарі. Хочуть – нищать історичні пам’ятки, чи реконструюють на власний смак, без консультацій та погоджень з Мінкультом, або ж взагалі забудовують круті схили у буферній зоні, створюючи аварійно-небезпечні ситуації», – зазначив релігієзнавець.

    Релігієзнавець Дмитро Горєвой підкреслив, що Православна Церква України (ПЦУ), має більше прав на ці монастирі, ніж РПЦвУ.

    Найсвіжіше

    Популярне