П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    “Ми всі – діти Божі. Приходьмо до Нього в простоті, як дитина приходить до батька”, – екзарх Вселенського патріарха

    7 листопада екзарх Вселенського патріарха в Києві єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) в Андріївській церкві звершив Божественну літургію. Про це повідомляє Місія “Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні” у Фейсбук.

    У своїй проповіді екзарх звернув увагу на таку властивість Божу, як простота. У людях які слідують простоті немає лукавства і зухвалості, брехні, бо простота перегукується з правдою. Деколи такі люди наштовхуються на несприйняття і непорозуміння, але головне, що їх розуміє Бог.

    “Сьогодні ми з вами чуємо одну з багатьох притч, які розказав Господь своїм учням і сьогодні сама форма викладення таких євангельських істин, наштовхує на думку про одну чеснот чи властивостей, як простота. З Догматичного богослів’я ми з вами знаємо, що Бог є істота проста нескладна. В ньому немає нічого складного. Ми не можемо зрозуміти всього устрою Його природи, але діє Він дуже просто і це ми бачимо в Євангелії. Євангеліє просте. Закон Божий дуже простий. Возлюби Господа Бога твого всім серцем своїм, і ближнього свого як самого себе. Нічого складного”, – наголосив архієрей у проповіді.

    Він також навів приклад притчі про багача і бідного. Загалом всі притчі – це дуже просте викладення одвічних істин Закону Божого.

    “Так само і чудеса які звершував Христос є простими. Подивімось в сучасному світі будь-яке чудо в уявленні людей повинно супроводжуватись якимось спецефектами. Ми з вами коли дивимось сучасні фільми, бачимо, що в основному для того, щоб підкреслити важливість моменту, в уяві людей необхідні якісь спалахи, дим, пара… тощо. Але як Господь творить чудеса? Він просто каже одне слово і чудо звершується, за поодинокими винятками. Тобто і в проповіді і в чудесах, в усіх діях Богу притаманна простота. Навіть у висловлюваннях Господь закликає: “Нехай буде ваше слово так – так, ні – ні, а все що більше, то від лукавого”, – сказав у своїй проповіді екзарх Вселенського патріарха єпископ Михаїл.

    За словами екзарха, Господь такими словами закликає нас до простоти, навіть у особистому спілкуванні між собою.

    “Простота завжди перегукується з правдою, адже проявом простоти можна назвати відсутність зарозумілості, зухвалості, гордості і лукавства. Чому? Бо правда завжди проста і це одна з найбільших чеснот, коли людина завжди говорить правду. Але це важко. Така людина буде наштовхуватись на непорозуміння, на неприязнь, через те що вона говорить правду, але тим самим, коли вона поводиться так просто, вона уподібнюється Богу, тому що Бог є простий. В Богові немає нічого складного, нічого зарозумілого, нічого такого, щоб уводило від єдиної істини і коли Господь закликає нас уподібнюватись Отцю Небесному, в цьому міститься також і заклик бути простим”, – зауважив єпископ Михаїл (Аніщенко).

    Владика також дав пораду, як людям досягнути простоти.

    “Можна почати з того, що не говорити неправду, не брехати і це вже перший крок до простоти. Інша справа, що це важкий крок, бо ми знаємо, що не приймають це часом, коли ми говоримо правду. Не приймається, коли ми поводимось щиро і не зрозуміло буває для людей, але головне що це зрозуміло для Бога. Головне, що саме так в такій самій простоті, ми виконуємо Його заповіді і уподібнюємося Йому”, – підкреслив він.

    “Читаючи притчі і усвідомлюючи наскільки прості Євангельські принципи, постараймось завжди їх прикладати до свого життя. Не дарма Господь сказав, що тягар мій є легкий. Чому? Тому, що він простий. Часом, може наштовхуватись на непорозуміння його виконання, але він є неважкий. Бо не треба іншого мудрувати, нічого хитрувати, просто жити згідно з тим, як заповідає Христос”, – переконує архієрей.

    Єпископ Михаїл попросив Господа, дати усім мудрість, щоб бути простим і нагадав приказку: “Де просто там ангелів зо сто”. Він закликав вірян докласти зусиль, щоб ця християнська простота, зайняла місце в житті кожного і стала одним із перших кроків, важливих кроків, до самовдосконалення і уподібнення Богу.

    “Водночас в людини, яка намагається бути простою, повинен бути страх Божий, але це переляк, не жах. Це страх з любов’ю. Любов батька і матері до дитини, ось такий цей страх. До Бога ми говоримо на Ти. Таке звертання до Бога, показує наші прості, безпосередні і близькі відносини з ним. Пам’ятаймо про це. Ми всі – діти Божі. Цінуймо це. Приходьмо до Нього в простоті, як дитина приходить до батька. Хай Господь допоможе нам радіти тому спілкуванню з Ним, пам’ятати, що Він завжди з нами, ну і відповідно жити із тим до чого ми покликані”, – підсумував єпископ Команський Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне