Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Собор Польської Церкви підтримав своє неоднозначне рішення щодо ПЦУ

    Архієрейський Собор Польської Православної Церкви підтвердив своє попереднє рішення щодо церковної ситуації в Україні. З цього питання розпочалася осіння сесія Собору, що відбувся 26 жовтня 2021 року під головуванням митрополита Варшавського та всієї Польщі Сави.

    У поширеному оголошенні на сайті Польської Церкви сказано, що Архієрейський Собор «ознайомився із поточною церковною ситуацією в Україні; підтвердив попередні постанови Св. Собору щодо порушеного питання». Деталі не повідомляються.

    У жовтні 2019 року Собор Польської Церкви вирішив «залишити колишньою свою позицію щодо автокефалії Української Церкви, виражену в Соборних Постановах № 340 від 9 травня 2018 р № 341 від 25 червня 2018 року і № 342 від 2 квітня 2019 р Польська Автокефальна Православна Церква не проти надання автокефалії Церкви в Україні на підставі догматичного-канонічних норм для цілої Церкви, а не групи відступників-розкольників. Відступники від вчення Святої Церкви не можуть представляти здоровий церковний організм. Це порушує євхаристійну єдність всього Православ’я».

    Релігієзнавець Ілля Бей тоді зазначив, що опинившись між двох вогнів, польські архієреї вирішили використовувати максимально обтічні формулювання. Собор заявив про підтримку української автокефалії, зробивши реверанс Константинополю, згадав про розкольницьких угрупованнях, скориставшись при цьому дискурсом, що нав’язуються Москвою. Тут обходиться увагою головне: кого саме весь Архієрейський Собор вважає розкольниками в Україні, а кого – канонічною Церквою?

    У вересні 2018 року патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор II з митрополитом Варшавським і всієї Польщі Савою підписали заяву, а з часом Александрійський Патріархат визнав Православну Церкву України.

    Найсвіжіше

    Популярне