Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій обговорив із Байденом відновлення семінарії на острові Халкі

    Вселенський Патріарх Варфоломій і президент США Джо Байден зустрілись 25 жовтня 2021 року в Овальному кабінеті Білого дому. Вселенський Патріарх висловив щиру надію на відновлення семінарії на острові Халкі, яка була примусово закрита п’ятдесят років тому.

    У ході розмови також обговорювалося загальне почуття невідкладності, спричинене кліматичною кризою. Вселенський патріарх зазначив, що необхідність реагування політичних лідерів є особливо актуальною у світлі майбутньої зустрічі COP26 у Глазго, повідомляє orthodoxtimes.com.

    Патріарх Варфоломій також подякував президенту США Джо Байдену за його рішучу відповідь на пандемію і готовність підтримати країни, що розвиваються, у забезпеченні їх населення вакцинами Covid-19.

    На годинній зустрічі були присутні старійшина митрополит Халкидонський Еммануїл, архієпископ Американський Елпідофор та Генеральний вікарій Архієпархії о. Олександр Карлуцос. Також були присутні Стівен Ріккетті, помічник президента і радник президента, д-р Аманда Слоут, спеціальний помічник президента і старший директор з питань Європи, NSC, Джон Маккарті та інші.

    Після зустрічі з президентом Байденом Вселенський патріарх сказав кілька слів журналістам, які зібралися на вулиці.

    «Ми щойно завершили теплу і продуктивну зустріч з президентом Байденом, і ми висловлюємо йому вдячність за його люб’язний і по-справжньому братський прийом. У ході нашої розмови ми торкнулися багатьох питань, які стосуються миру у світі та надії на підвищення екологічної справедливості на цій єдиній планеті, яку ми всі об’єднуємо. Ми з вдячністю відзначаємо прихильність Президента до екологічної відповідальності та його бажання бути лідером. Ми підтримували ці зусилля протягом усього нашого тридцятирічного Патріархату, і ми будемо це робити й надалі»,  – сказав патріарх Варфоломій.

    «Наші зусилля щодо сприяння християнській єдності та міжконфесійному порозумінню та співпраці мають лише один принцип – діалог. Ми вважаємо діалог найефективнішим засобом вирішення будь-яких викликів сьогодення чи майбутнього», – зазначив Вселенський патріарх.

    «Ми несемо відповідальність керувати Помісними Автокефальними Церквами як старший брат однієї родини, — додав Вселенський патріарх. — Це почуття сім’ї по суті є православним, і ми не можемо дозволити, щоб будь-які недалекоглядні політичні плани втручалися в наші стосунки через і у Христі Ісусі, Господі і Спасителі світу».

    «Тому ми висловлюємо велике задоволення сьогоднішньою зустріччю з президентом Байденом. Він людина віри і людина бачення, і ми знаємо, що він запропонує цій чудовій країні і всьому світу найкраще керівництво та керівництво в межах своїх значних повноважень», – підсумував патріарх Варфоломій.

    Найсвіжіше

    Популярне