Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    У Чернігові митрополит Епіфаній очолив літургію з нагоди 10-річниці прославлення у лику святих Меркурія Бригинського

    21 жовтня, в день віднайдення мощей преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського, та з нагоди 10-ї річниці його канонізації і зарахування до лику святих, митрополит Київський і всієї України Епіфаній з першосвятительським візитом відвідав Чернігівську єпархію.

    Зранку предстоятель Православної церкви України звершив Божественну літургію у Катерининському кафедральному соборі, де перебувають мощі преподобного Меркурія Чернігівського, – повідомляє пресслужба ПЦУ.

    «Хіба отцю Меркурію, на час життя якого припали дві світові війни, поразка української революції та більшовицька навала, страшні хвилі антицерковного гоніння і сталінського терору, Голодомор-геноцид 1932-33 років та повоєнний голод – хіба було йому легко жити, зберігаючи віру, додержуючись складених перед Богом чернечих обітниць, виконуючи пастирські обов’язки? Хто з нас зараз може сказати, що живе у більш складних обставинах? Але якщо отцю Меркурію було можливим у духовній боротьбі зі світом та спокусами перемагати тоді – то тим більше це є можливим тепер, коли маємо свободу і для проповіді, і для вивчення Євангелія та науки церковної, і для богослужіння», – сказав митрополит Епіфаній.

    Наприкінці недільної відправи відбувся молебень перед мощами преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського. Під час богослужіння священнослужителі співали прославлення святого Меркурія: «Радуйся, преподобний Меркуріє, скорий помічнику і лагідний пастирю».

    Предстоятель ПЦУ також привітав архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія із днем народження, яке сьогодні він відзначає.

    Найсвіжіше

    Популярне