П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Свобода совісті по-російські: Єврейську общину оштрафували за зберігання роману про долю польських євреїв у XIV столітті

    7 жовтня 2021 року Ленінський районний суд російського міста Ставрополь оштрафував місцеву релігійну організацію ортодоксального юдаїзму “Єврейська община Ставропольського краю”, визнавши її винною у “масовому розповсюдженні екстремістських матеріалів” (ст.20.29 Кодексу про адміністративні правопорушення). Община зобов’язана виплатити штраф у розмірі сто тисяч російських рублів.

    Зображення титульної сторінки книги, що заборонена на території РФ. Фото з відкритих джерел

    Путінський режим, який нарощує темпи встановлення різного роду заборон і обмежень, регулярно вдається до адміністративного та кримінального переслідування представників більшості релігійних організацій (окрім РПЦ). Цього разу, російські правоохоронці виявили порушення законодавства про свободу совісті, віросповідання і релігійних об’єднань у діях “Єврейської общини Ставропольського краю”.

    Співробітники поліції та Федеральної служби безпеки виявили у бібліотеці общини примірник забороненої в РФ книги Маркуса Лемана “Насильно охрещені”. Правоохоронці встановили, що у заняттях недільної школи можуть брати участь близько 720 осіб, і всі вони мають вільний доступ до бібліотеки. Відтак, правоохоронці прийшли до висновку, що община, таким чином, масово розповсюджує книгу Лемана, пише інформаційно-аналітичний центр “Сова”.

    Маркус Леман. Зображення з відкритих джерел

    У виданні повідомляють, роман “Насильно охрещені” Маркуса Лемана (1838-1890 рр.), рабина, письменника і громадського діяча з Німеччини, розповідає про долю євреїв, які проживали у XIV столітті на території Польщі та Литви, зокрема, про їх переслідування та дискримінацію.

    Рішенням Центрального районного суду міста Сочі від 22 березня 2017 року книга була заборонена і внесена до Федерального переліку екстремістських матеріалів. Російські єврейські общини заявляли тоді, що ознак розпалювання релігійної чи національної ненависті у романі немає, відтак його заборона сприймається більшістю представників юдаїзму, як неправомірна.

    Найсвіжіше

    Популярне