Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ жива і розвивається: Митрополит Епіфаній освятив новий собор на Херсонщині

    13 жовтня предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідав Херсонську єпархію й у місті Херсон освятив храм на честь святителя і чудотворця Миколая, архієпископа Мир Лікійських.

    Митрополит Епіфаній зазначив, що нові освячення храмів показують, що ПЦУ жива і розвивається. Місцеві жителі сповнені радістю, що довголітні старання по побудові храму з Божою допомогою увінчалися успіхом.

    Як повідомляє пресслужба ПЦУ, предстоятеля ПЦУ на кордоні міста Херсона зустрів керуючий єпархією єпископ Никодим з місцевим духовенством та представниками влади.

    Упродовж 20 років настоятель спільно з громадою та місцевими рибалками будували храм, який знаходиться в Херсоні на Острові (район Нафтогавані).

    Предстоятелю Православної Церкви України митрополиту Епіфанію співслужили архієпископ Даміан, митрополит Миколаївський і Богоявленський Володимир, єпископ Херсонський і Каховський Борис, єпископ Херсонський і Таврійський Никодим, настоятель храму ігумен Григорій Семеряк та місцеве духовенство.

    Згодом за богослужінням лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті епідемії коронавірусу.

    Наприкінці літургії предстоятель Української Православної Церкви звернувся до вірян з проповіддю й привітав громаду з освяченням престолу та храму.

    «Вітаю з цією величною подією в житті вашої громади – освяченням цього прекрасного храму на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, Чудотворця. Кожен храм, який ми освячуємо в нашій єдиній помісній Православній Церкві України є свідченням того, що Церква жива, вона розвивається і утверджується. Тому сьогодні ми радіємо, що маємо можливість разом підносити свої молитви в освяченому новому храмі Херсонської єпархії», – сказав Митрополит Епіфаній.

    «Побудова храму Божого – це, найперше, є наша вдячність Богові за те, що Він допомагає нам, сприяє нам, укріпляє наші немічні духовні і фізичні сили. Бо Господь сказав: “Без Мене не можете робити нічого” і цей храм є певним чудом у нашому житті, бо якби Господь не благодіяв, не допомагав і не сприяв, то ми б ніколи власними силами не могли спорудити дім Божий», – додав Предстоятель.

    Також Митрополит Епіфаній закликав бути вдячними захисникам та захисницям Батьківщини й підносити молитви за них.

    «Напередодні величного церковного свята Покрови Божої Матері, а також державного свята, коли ми згадуємо наших захисників і захисниць – ми повинні завжди бути вдячними їм і пам’ятати про їхній величний подвиг. Тому в цей день, цей подячний день, в день освячення цього прекрасного храму, будемо звертатися до Пресвятої Богородиці, нашої Небесної Матері, Яка чує наші прохання, Яка звертається молитовно до Свого Сина, Господа нашого Ісуса Христа, будемо просити, щоб і надалі Вона простирала над нашою Україною Свій благодатний омофор, щоб оберігала нас від усякого зла, від бід і від ворогів, які оточили нас і намагаються нас знищити. Але якщо ми будемо вірними Богові, будемо звертатися до Його Пречистої Матері у своїх молитвах – неодмінно отримаємо бажане, те, що є корисним для нашого спасіння. Тому нехай Господь за молитвами Своєї Пречистої Матері дарує кожному із нас, найперше, міцне здоров’я, силу і наснагу трудитися, молитися і боротися зі своїми гріхами», – підсумував Митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне