Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    «Солов’їна» у світі: Українська мова стала офіційною у бразильському муніципалітеті Прудентополіс

    5 жовтня 2021 року українська мова набула статусу офіційної мови у муніципалітеті Прудентополіс (Бразилія). Відповідний законопроєкт одноголосно було підтримано на пленарному засіданні сесії муніципалітету у присутності 13-ти рад.

    Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті Тернопільської міської ради, оскільки Теропіль та Прудентополіс є містами-побратимами.

    Відомо, що автором законопроєкту став адвокат, керівник Українсько-Бразильської Центральної Репрезентації, Віцепрезидент Світового Конґресу Українців Віторіо Соротюк. В обґрунтуванні до нормативно-правового акту він підкреслив, що у Прудентополісі значення української мови унікальне. Там досі існують публікації українською мовою, релігійні святкування та радіопрограми ведуться українською мовою.

    Адвокат Віторіо Соротюк. Фото: Фейсбук / Vitorio Sorotiuk

    “Наша муніципія встановила братство з містом Тернопіль в Україні, з регіону якого прибула більшість українських іммігрантів, тому зараз відкриваються нові перспективи для обміну між нашим містом та Україною, а також для навчання молоді в університетах України або за допомогою електронних сервісів, дистанційно. Збереження та розвиток української мови серед нас є фундаментальним, у повній гармонії з офіційною мовою Бразилії – португальською”, – йдеться у тексті обґрунтуванні.

    “Проголошення української мови як співофіційної в муніципії Прудентополіс, окрім поваги до цієї великої культурної спадщини, принесе місту великий культурний, науковий та туристичний внесок для дотримання положень, викладених у статтях 216 та 218 Органічного закону муніципії”, – зазначив Соротюк.

    Нагадаємо, Прудентополіс (стара українська назва Прудентопіль) – муніципалітет та адміністративний центр штату Парана, що у південній частині Бразилії. Населення муніципалітету становить понад 50 тисяч мешканців, з яких, щонайменше, 75% є українського походження. Саме така особливість забезпечила Прудентополісу статус столиці української громади в Бразилії.

    У місті функціонують ансамблі народного танцю та бандуристів, діє “Музей тисячоліття”, у якому зібрані вражаючі пам’ятки української культури та історії. Повсюди зберігається відданість традиційній українській кухні.

    Також відзначимо, 19 січня 2010 року президент Федеративної Республіки Бразилія Луїз Інасіо Лула да Сілва підписав закон, згідно з яким 24 серпня проголошено в Бразилії національним Днем української громади.

    Найсвіжіше

    Популярне