Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні вшановують пам’ять Феодосія Манявського, засновника Українського Афону

    7 жовтня православні християни вшановують пам’ять одного зі славних синів землі Української – преподобного Феодосія Манявського. Разом з преподобним Іовом вони вважаються засновниками Манявського Скиту – чернечої обителі у карпатському міжгір’ї, відомої як Український Афон.

    Про це нагадали в Православній Церкві України.

    Коли і де народився преподобний Феодосій, точно не відомо. Він прийшов у 1606 році до суворого аскета зі святої гори Афон – Іова Княгиницького – і став його невтомним помічником у всіх монастирських трудах. Преподобний Іов керував тоді двома монастирями – Угорницьким та Манявським. Якщо йому доводилося залишати Скит, обов’язки настоятеля виконував преподобний Феодосій. Не раз преподобний Іов просив Феодосія прийняти священство, але той тривалий час відмовлявся, вважаючи себе негідним священного сану. Та у 1613 році преподобний Феодосій погодився і прийняв священство від Монемвасійського митрополита Іоасафа.

    Манявський Скит успішно розвивався під умілим керівництвом ігумена Феодосія. Він мудро керував обителлю, збільшуючи число братії та дбаючи про її належне облаштування. Під його керівництвом була побудована Хрестовоздвиженська церква. А в 1620 році Константинопольський Патріарх Тимофій та Олександрійський Патріарх Кирило Лукаріс надали Скиту, який на той час вже мав 40 ченців-подвижників, статус ставропігійного монастиря.

    У ПЦУ зауважили, що у час коли жив преподобний Феодосій, був періодом гонінь на православних. Але преподобний Феодосій, будучи суворим подвижником, мужньо терпів всі труднощі. Справжню підтримку він мав від світської людини, уродженця міста Самбора, гетьмана Війська Запорізького – Петра Сагайдачного.

    Відомо, що в 1628 році преподобний Феодосій Манявський взяв участь у Першому Православному Соборі Київської Митрополії, скликаному святителем Іовом Борецьким у Золотоверхому Києві після її відновлення. Собор одностайно відкинув унію і постановив твердо стояти у православній вірі.

    «Слава про благочестиве життя преподобного Феодосія розповсюдилась далеко за межі наших земель. За його ігуменства багато православних монастирів визнали над собою керівництво Манявського Скита. Продовжувач святої справи преподобного Іова Княгиницького, преподобний Феодосій, упокоївся 7 жовтня 1629 року та був похований поряд зі своїм учителем. Їхні мощі спочивають у Хрестовоздвиженському храмі Манявської обителі», – підсумували в Православній Церкві України.

    Найсвіжіше

    Популярне