П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Єпископ Команський Михаїл: нам треба пам’ятати про минуле, щоб не споруджувати нові “стіни плачу”

    Голова Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні та Екзарх Вселенського Патріарха, єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) взяв участь в церемонії вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру. У жалобних заходах також брали участь президенти  України Володимир Зеленський, Ізраїлю Іцхак Герцог та Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

    «Поки існує пам’ять про нелюдські злочини, доти існуватиме надія, що вони більше ніколи не повторяться в людській історії. Така думка промайнула у голові при першому погляді на артінсталяцію мисткині Марини Абрамович “Кришталева стіна плачу”.
    Серед безлічі книг, меморіалів та пам’ятних місць, відкритий сьогодні об’єкт покликаний стати потужним нагадуванням кожному, що бездумне, божевільне винищення людей на ідеологічному підґрунті має лишатись виключно у спогадах про далекі, трагічні часи. А обов’язком кожного у день сьогоднішній має стати недопущення злочинів проти людства у майбутньому», – йдеться на сторінці Ставропігії Вселенського патріархату в Україні.

    Єпископ Михаїл впевнений, що ця трагедія стала болючим уроком для всього людства.

    «Уроком, з якого ми можемо, і повинні зробити вагомі висновки про шлях, яким крокуємо у майбутнє. Чи все ми зробили для того, щоб попередити саму імовірність того, що трагедії на кшталт Бабиного Яру можуть повторитись у майбутньому?», – додає екзарх.

    «Задаючи собі це питання, ми сьогодні є як ніколи близькі до усвідомлення того, що потрібне справді щире та рішуче єднання спільноти на засадах добра та взаємоповаги, з пам’яттю про нелюдські трагедії минулого, щоб ані нам, ані прийдешнім поколінням не довелось споруджувати нові “стіни плачу”, вшановуючи жертв нових трагедій», – підсумував єпископ Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне