Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У Франції не вщухає скандал про насилля в католицькій церкві, у Ватикані розслідуванням – шоковані

    Шок поміж католиків у Франції. Близько трьох тисяч священників підозрюють у педофілії. Злочини були скоєні у період від 1950 років і аж до сьогодні.

    До таких висновків дійшла незалежна комісія з виявлення випадків сексуального насильства у церкві. Про це пишуть ВВС, ТСН та низка світових ЗМІ.  

    Обуренням і огидою французи відреагували на оприлюднення звіту комісії, яка впродовж двох з половиною років збирала свідчення близько 7 тисяч людей. Те, що шокує найбільше, — це масштаби явища. Три тисячі французьких священнослужителів за останні 70 роківвчинили сексуальне насильство над дітьми. Поміж їхніх жертв — семінаристи, скаути, хористи. Переважна більшість на той момент були неповнолітніми. Кажуть, що кількість жертв сягає 330 тисяч.

    «Більшість жертв священників-педофілів, а саме —  80% — це хлопчики віком 10-13 років. Дівчат —  20%», — зазначив президент комісії з виявлення сексуального насильства у церкві Жан-Марк Сове.

    Однак, ідентифікація зловмисників ще не означає їхнє покарання. Більшість випадків сексуального насильства, про які йдеться у звіті, відбулися понад 20 років тому, а отже підпадають під строк давності, що звільняє священників від покарання. Засновниця спілки із захисту жертв насильства у церкві Латіфа Бенарі сподівається, що звіт змусить церкву встановити систему контролю, щоб уникнути нові злочини.

    «Те, що я завжди чую, це статистика, багато цифр щодо кількості жертв. Я б хотіла нарешті почути цифри, скільки дітей нам вдалося врятувати», — зазначила вона.

    Папа поділяє біль постраждалих від зловживань з боку духовенства та вдячний їм за готовність заявити про злочин.

    Про це заявив директор Ватиканського пресцентру Маттео Бруні, коментуючи оприлюднення у Франції рапорту, який є плодом тривалої праці незалежної комісії щодо випадків сексуальних зловживань проти неповнолітніх у французькій Церкві, повідомляє Vatican News.

    Речник зауважив, що про оприлюднення цього рапорту Папу проінформували французькі єпископи, з якими він нещодавно зустрічався в рамках візитів ad limina.

    «Його думка, – додав він, – лине, насамперед, до постраждалих, з великим жалем за їхні рани та з вдячністю за мужність заявити про злочин, і до Церкви у Франції, щоби в усвідомленні цієї жахливої дійсності, єднаючись зі стражданнями Господа за Його найбеззахисніших дітей, вона змогла ступити на дорогу викуплення».

    Католицька церква Франції не єдина, що зіткнулась з масштабами педофілії. Подібні звіти очікуються в інших європейських країнах, таких як Нідерланди, Німеччина, а також у Сполучених Штатах.

    Найсвіжіше

    Популярне