Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У Бабиному Яру показали документальний фільм про масові розстріли євреїв

    У вівторок, 5 жовтня, у Києві відбувся показ нового документального фільму Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст».
    Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

    «Прем’єра запланована в межах офіційних заходів до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру. Стрічку показали в урочищі, на сцені біля пам’ятника «Менора», – ідеться в повідомленні.

    Також повідомляється, що в межах показу фільму відбулась прем’єра твору «In memorium» композитора Валентина Сильвестрова у виконанні Київського камерного хору під керівництвом українського хорового диригента Миколи Гобдича.

    Як зазначається, документальний фільм «Бабин Яр. Контекст» створений нідерландською компанією Atoms & Void на замовлення Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Стрічка заснована на архівних матеріалах і розповідає про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29-30 вересня 1941 року, а також про наслідки цієї трагедії.

    «Бабин Яр. Контекст» вже відзначений нагородами – премією «Золоте око» на Каннському міжнародному кінофестивалі та премією імені Шанталь Акерман на Єрусалимському міжнародному кінофестивалі як кращий іноземний документальний фільм.

    Багато унікальних кадрів у фільмі глядач бачить уперше. У ньому використані матеріали з Красногорського архіву, Бундесархіву та німецьких регіональних архівів, архіву ім. Пшеничного, а також з приватних зібрань.

    «Деякі матеріали збереглися дуже добре, деякі були в поганому стані. Реставрація зображень тривала кілька місяців. Нам вдалося знайти документи, з якими не були знайомі навіть фахівці-історики. Наприклад, ми змогли зібрати повністю виступ Діни Пронічевої на Київському процесі. Річ у тім, що в київському архіві Пшеничного зберігалася тільки частина цього матеріалу, а ми знайшли весь знятий матеріал свідоцтва Пронічевої, зокрема кадри, що не ввійшли до випущеного в 1946 році в СРСР кіножурналу», – розповідав про роботу над фільмом Сергій Лозниця.

    Найсвіжіше

    Популярне