Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Складна рукотворна святиня. В ПЦУ розповіли яке символічне значення має кількість куполів на храмі

    Архітектура православного храму, зокрема і українського – це цілий окремий, дуже цікавий світ символів, значень і сенсів, який має свою поважну, понад тисячолітню історію, йдеться на сторінці ПЦУ у Фейсбук.
    “Ми говоримо, що храм є часточкою Неба за землі, маючи на увазі те, що будівля храму символізує Церкву Небесну. Будівництво храму – дуже важливий і відповідальний крок для кожної громади. Важливим є все: місце його розташування, форма будови, зовнішній вигляд, кількість бань (куполів) та інші архітектурні деталі, внутрішнє оздоблення, розпис, іконостас, матеріали, кольори… Храм – це дуже складна рукотворна святиня, яка у земних формах символічно зображує неземне, у видимих – невидиме.
    Умовно кожен православний храм поділяється на три основних частини: притвор, середню частину та вівтар. Три частини – символ Триєдиного Бога. Трьохскладова будова храму відома ще з часів Старого Завіту і її дотримуються досі, незалежно від форм та розмірів храму. Вівтар повинен бути орієнтованим на схід, де сходить сонце, це символізує Божественне Світло, рай.
    За формою побудови храми бувають хрестоподібними, що нагадує нам про Хрест Христовий і наше спасіння; круглими, що не мають ні початку, ні кінця та символізують вічність Церкви. Храми у формі восьмикутної зірки символізують вифлеємську зірку, що сповістила про радість народження Сина Божого. Найдревнішою формою православного храму є «корабель» – символ ковчега спасіння, а найпоширенішою – хрестово-купольна.
    У вертикальній площині храм являв собою образ видимого світу, верхня частина якого означала Небо, тож храмовий купол, його сферична форма, є символічним втіленням «тверді небесної». Купол увінчується хрестом – головним християнським символом, що символізує перемогу Христа над смертю. А тепер щодо куполів – детальніше.
    Кількість куполів на храмах – не випадкова. 1 купол символізує єдність Божу; 2 куполи – Божественну та людську природу Ісуса Христа; 3 куполи – Пресвяту Трійцю; 4 куполи – чотирьох євангелистів (Матфея, Марка, Луку та Іоана) або чотири сторони світу; 5 куполів – чотири євангелисти та Господь Ісус Христос; 7 куполів – сім Таїнств, сім Вселенських Соборів, сім християнських чеснот, а також єднання земного з небесним, бо 4 – символічне відображення сторін світу, а 3 – нагадування про Святу Трійцю; 9 куполів – 9 чинів ангельських; 13 куполів – Спаситель та дванадцять Його учнів-апостолів; і навіть може бути, хоч і дуже рідко, 33 куполи – на честь років земного життя Ісуса Христа.
    Кольори куполів теж мають своє сакральне значення. Золоті куполи символізують Божественну славу, тому такі найчастіше мають храми, присвячені Господнім святам. Сині або блакитні куполи увінчують храми на честь Пресвятої Богородиці, а зелені – на честь Пресвятої Трійці. Бувають сріблясті куполи – на честь святих, а в монастирях можна зустріти куполи чорного кольору, який символізує чернецтво.
    Форма куполів теж буває різною: цибулиноподібна символізує полум’я свічки, шоломоподібна нагадує про духовну боротьбу з гріхом і злом на землі, а сферичний купол означає вічність.
    Варто відзначити, що все це – не догма, а шанована віками традиція. Будь-який храм – це особливе місце присутності Божої, в ньому ми через богослужіння й Таїнства отримуємо ту животворну божественну благодать, яка дарується нам для зміцнення наших фізичних і духовних сил. Тож дякуймо Господу за можливість будувати та вільно відвідувати храми Божі – рукотворні святині, бо це є справжнім чудом у нашому житті, виявом милості Божої до нас, -розповіли в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне