Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Закарпатті люди самотужки рятують дерев’яний храм 18 століття (ВІДЕО)

    У Діловому на Рахівщині Закарпатської області люди самотужки взялися за порятунок дерев’яного храму вісімнадцятого століття, повідомляє “Релігія в Україні”  

    Благодійну акцію зініціював відомий місцевий священник-блогер отець Тарас Бровді. Коштом доброчинців буквально за місяць замінили ґонтове покриття храму.

    Дерев’яну церкву Різдва Пресвятої Богородиці у селі Ділове вважають найстарішою на Рахівщині. Перлина народної архітектури 1750-го року будівництва дивом збереглася до наших днів.

    Зараз храм належить греко-католицькій спільноті та має статус пам’ятки архітектури національного значення. Прихожан тут небагато – всього 40 сімей. Ось уже десять років настоятелем храму є отець Тарас Бровді, відомий також як блогер.

    Однак із давніх часів тут збереглися лише дві ікони, решту начиння знищили в радянські часи. За роки незалежності церкву утримували парафіяни, без жодної підтримки з боку держави. Останнім часом крівля споруди протікала і вкрай потребувала оновлення.  Тож у церкві вирішили замінити ґонтове покриття власними силами.

    На зібрані кошти придбали 20 тисяч гонтових дощечок, необхідних для перекриття даху. За роботу взялися досвідчені майстри з селища Верхови́на на Прикарпатті. Завершили реставрацію рівно за місяць. Тож храмове свято 21 вересня церква зустрічала вже в новому «одязі».Зараз, коли першочергові роботи виконано, священник та прихожани полегшено зітхнули. Та духівник зазначає: церковна споруда все ж зачекалася більш масштабних робіт, через те, що будівля дещо просіла та змістилася. А з часом треба буде замінити ще й підлогу.

    Найсвіжіше

    Популярне