П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Каса РПЦвУ. Хто фінансує зведення храмів Моспатріархату в Україні?

    Починаючи з минулого року, офіційні та біляцерковні медіа РПЦвУ почали хизуватись освяченням нових храмів, побудованих «замість захоплених рейдерами ПЦУ». Як заявив речник РПЦвУ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент (Вечеря) в інтерв’ю російському сайту «Православие.ру»: «У тих місцях, де у нас забрали храми, ми вже в більшості випадків побудували нові». Причому будівництво подекуди відбувалось в карколомні терміни – від 8 до 3 місяців.

    Про це йдеться в матеріалі РІСУ. В ньому релігієзнавець  Тетяна Деркач розповіла, на чиї гроші будуються численні храм РПЦвУ “замість захоплених ПЦУ”.

    Сергій Моргунов / Бабель

    “Зрозуміло, що самі парафіяни не потягнуть таке будівництво – на зібрані власними силами коштами можна хіба що простий паркан поставити. Тим не менш, джерела фінансування можна прослідкувати. В одному випадку було прямо повідомлено, що гроші на будівництво дав митрополит Бориспільський та Броварський Антоній (Паканич). Це означає, що до будівництва може бути причетний один з великих меценатів РПЦвУ – Вадим Новинський, або інші його “колеги по вірі”. А от формат цієї причетності (власний гаманець віруючих українських олігархів чи залучення коштів від більш потужних закордонних покровителів РПЦвУ) потребує додаткового розслідування”, – зазначає авторка.

    Вона також зауважує, що на освячення таких храмів звозять вірян з інших парафій – “для картинки”.

    “Як бачимо по фото, кількість вірян на подібних заходах неспівмірна розміру новозбудованого храму. Цьому є пояснення, яке зустрічається навіть в повідомленнях РПЦвУ: це не члени громади, а “чисельні паломники”, яких звозять на освячення нових храмів (припускаємо, заради створення картинки). Немає жодних сумнівів, що скоро нові храми стануть місцями паломництв вірян РПЦвУ, і що там почнуться чудеса та зцілення”, – зазначає Тетяна Деркач.

    Від гонінь до повзучої експансії: УПЦ МП переходить у наступ - фото 79932

    Фотографії з освячень нових храмів свідчать, що капітальні храмові споруди таки будуються «прямо в полі». Приміром, освячений 27.09.2021 р. храм в селі Копитково Здолбунівського району Рівненської області, за словами настоятеля, побудовано на його власному городі.

    Є великі сумніви, що будівництво нових храмів проводиться законно. Адже спершу релігійна організація має звернутися до місцевої влади і попросити, аби їм виділили окрему земельну ділянку для храму. Після погодження збирається цілий пакет дозвільних документів, розробляється проєкт землеустрою та майбутньої культової споруди. І лише після цього починаються будівельні роботи. Якщо цього не було, такі храми вважатимуться самовільними забудовами.

    Найсвіжіше

    Популярне