Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній відвідав парафію Ворзеля з нагоди її 30-ліття

    Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 2 жовтня 2021 року відвідав з архіпастирським візитом селище Ворзель, що на Київщині. Предстоятель помісної Української Православної Церкви звершив у храмі на честь Преображення Господнього Божественну літургію з нагоди 30-ліття від часу заснування парафіяльної громади, повідомляє сайт ПЦУ

    Блаженнійшому владиці співслужили настоятель храму протоієрей Миколай Волосянський та запрошене духовенство. Під час відправи молилися представники місцевої влади і численні віряни.

    На літургії лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної.

    Наприкінці богослужіння Його Блаженство звернувся до присутніх з першосвятительським словом.

    «Сьогодні ми об‘єдналися в подячній молитві за благодіяння Божі, послані нам, зокрема, за останні 30 років. Згадуючи початки і утвердження нашої автокефалії можна сказати, що шлях був складним, адже понад три століття перед цим ми були у духовній неволі. Проте завдяки жертовним парафіянам і священнослужителям Господь сподобив нас успіху – ми отримали Томос про автокефалію. Однак боротьба триває, адже самозвані «старші брати» вважають, що нібито немає ніякого українського народу. Нас ганьбили, намагалися стерти нашу церковну і культурну ідентичність й знищити голодоморами. Але з допомогою Божою наш народ вистояв і засвідчив, що ми є сильною і витривалою нацією, яка спільними зусиллями розбудовує свою Державу і незалежну помісну Церкву», – сказав Митрополит Епіфаній.

    «На нас лежить велика відповідальність, тож ми не маємо права спочивати на лаврах. На жаль ще не всі усвідомили реальність того, що Православна Церква України має свою канонічну територію й усі парафії в Україні належать до цієї Церкви. Є ще певна канонічна аномалія, коли дехто не бажає сприймати цей об’єктивний факт. Однак це лише питання часу. Ми вже сподобилися того, чого прагнули, і треба трудитися й молитися, щоб зберегти і примножити це та передати наступним поколінням», – додав Предстоятель.

    Також Його Блаженство нагадав про необхідність слідувати шляхом Спасителя задля досягнення спасіння і Вічного життя.

    «Ми маємо йти шляхом Господнім, хоч він непростий і тернистий, але з допомогою Божою його цілком можливо пройти. Бо з Богом ми завжди виходимо переможцями й Господь ніколи не посоромить своїх вірних слуг», – підсумував Митрополит Епіфаній.

    Окрім того, Блаженнійший владика привітав громаду на чолі з настоятелем з 30-річчям від часу заснування парафії, відзначив протоієрей Миколая Волосянського орденом святого великомученика Юрія Переможця та вручив йому іменний хрест Предстоятеля.

    Церковних нагород були також удостоєні фундатори та благодійники храму.

    Найсвіжіше

    Популярне