Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Гендиректор Національного музею історії України: Десятинна церква унікальна тим, що її історія уособлює історію Русі

    Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук, розповів, що Десятинна Церква була головним культурним центром Русі, а її історія уособлює історію Русі.

    «Десятинна церква унікальна тим, що її історія уособлює історію Русі. Це дуже компактний наратив, якій починається від появи у Києві варягів, продовжується з прийняттям християнства та князівськими міжусобицями, та закінчується монгольською навалою. Все це пережив цей храм», – розповів він в інтерв’ю УНІАН.

    За словами музейника, у Х–ХІ століттях церква Богородиці Десятинна була головним державним та релігійним центром Русі, князівською усипальницею.

    Відтворити вигляд Десятинної Церкви дуже важко, але археологи в буквальному сенсі збирали і спробували скласти всі матеріальні “пазли”: маленькі уламки фресок, мозаїк та інших археологічних знахідок з розкопок фундаментів пам’ятки, каже Федір Андрощук.

    За його словами, для виставки реставрували близько 500 уламків фресок, які прикрашали храм. Деякі з них датуються ХІ століттям, деякі – ХІІ. «Ідея полягала в тому, щоб показати розмаїття кольорів та частково – збережені мотиви. Усі ці фрагменти і дають нам уявлення про те, як церква була прикрашена».

    Для оздоблення церкви ймовірно використовували мармур із Корсуня після того, як Володимир здійснив військовий похід. Це була своєрідна демонстрація тріумфу.

    Дзвін - свідок останніх днів церкви / фото Віктор Ковальчук

    ХІІІ століття – останній період Десятинної церкви, драматичний час нашої історії. Саме цим періодом закінчується візуальна історія споруди, розповідає Антонищук і додає, що руйнування церкви було неминуче. 

    Відомо, що під час навали монголів населення навколишніх кварталів шукало тут захист і брало з собою все коштовне. У Десятинній церкві була колодязеподібна схованка більш раннього часу, понад чотири метри завглибшки. У ХІІІ столітті вона стала останнім притулком тих, хто шукав порятунку у храмі від монголів.

    Під час розкопок схованки знайшли останки літньої жінки та чоловіка, одного чоловіка середнього віку та підлітка, дитячі кістки і навіть кістки собаки. Разом з тим були знайдені прикраси, шолом, меч, військові обладунки. Всі ці речі вказують на те, що останніми свідками церкви, які в ній загинули, були представники різних верств населення.

    За оповіддю літописця, церква впала і поховала під уламками останніх захисників Києва. Ймовірно, з часом їх останки перепоховали, бо поруч з храмом археологи знайшли братські могили.

    Є припущення, що монголи притягнули під церкву тарани та почали руйнувати стіни. Але річ у тім, що церква могла бути не дуже добре побудована. Археологічні дослідження довели, що в XII столітті частина її стін була перекладена. Можливо, церква вимагала ремонту після землетрусу, як припускають деякі дослідники.

    Найсвіжіше

    Популярне