Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Український католицький університет має намір взяти в оренду і відреставрувати відомий палац Фредрів-Шептицьких

    Відома пам’ятка Львівщини – палац Фредрів-Шептицьких у селі Вишня Самбірського району – може незабаром отримати нове життя. Визначний архітектурний ансамбль, який зараз перебуває на балансі Вишнянського коледжу Львівського національного аграрного університету, може бути передано в оренду Українському католицькому університету, який вже оголосив про намір відреставрувати палац.

    “Ми почали з весни 2021 року думати про взяття в оренду цього комплексу. Крім палацу, там є ще господарські будівлі у дуже важкому стані, одна практично не підлягає відновленню. Виготовили технічні паспорти за свої кошти й провели роботу з Міністерством освіти і науки України та отримали його дозвіл на передачу в оренду. Документи готові, але таке рішення за університетським статутом має приймати сенат, засідання якого відбудеться у лютому 2022 року”, – цитує “Zaxid.net” керівника проектних програм УКУ Мирослава Сеника.

    Повідомляється, що УКУ планує реставрувати палац, а поруч збудувати конференц-зал, готель, ресторан для потреб навчального закладу та охочих.

    Станом на сьогодні, палац Фредрів-Шептицьких потребує серйозного ремонту. Насамперед існує потреба в гідроізоляції фундаменту і ремонту даху, який протікає. Реставрації потребують ліпнина на фасаді й інтер’єр.

    “Zaxid.net” нагадує, палац у с. Вишня (колишня назва Бенькова Вишня) належав відомому польському драматургу Олександрові Фредру, який був дідом митрополита Андрея Шептицького. Зараз палац частково використовується Вишнянським коледжем, але здебільшого пустує. Це пам’ятка архітектури місцевого значення XIX ст. і фактично єдиний будинок, пов’язаний з родиною Шептицьких, адже їхній родинний маєток у с. Прилбичі згорів.

    Найсвіжіше

    Популярне