П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Нацрада готує новий позов проти телеканалу «НАШ»

    Телеканал «НАШ» не лише не усунув порушень законодавства і не виконав вимог двох рішень Національнолї Ради з питань телебаченні та радіомовлення та не сплатив двох штрафів загальною сумою понад 228 тис. грн, а й припустився нових порушень законодавчих норм щодо поширення висловлювань, які містять мову ворожнечі.

    У зв’язку з цим Національна рада звернеться до суду із позовом про анулювання ліцензії телеканалу «НАШ», передає пресслужба Нацради.

    Результати перевірки телеканалу, що розглядалися 30 вересня, засвідчили, що мовник не усунув попередніх порушень і не виконав рішень та розпоряджень Національної ради від 28 квітня 2021 року, натомість виявлено нові порушення.

    Моніторинг мовлення за 22 червня 2021 року зафіксував в ефірі ліцензіата пряму трансляцію передачі «Важливе» (з повторами передачі 22, 23, 25, 26, 27 і 28 червня 2021 року). Тема обговорення стосувалася 80-ї річниці нападу нацистської Німеччини на Совєтський Союз. Ведучі передачі Ангеліна Пичик і Максим Назаров, а гість – народний депутат України VII та VIII скликань Євген Мураєв.

    Пан Мураєв стверджував, що нині триває геноцид та війна проти українського народу як частини слов’янського світу з боку країн Європейського Союзу. Ось лише кілька цитат із його висловлювань: «…Работают абсолютно все механизмы, работают абсолютно все технологии. И, к сожалению, власть как настоящий коллаборант, является проводником этой антиукраинской политики по сути геноцида нашего народа».

    «Это комплекс вещей, в результате которых у нас забирают землю и выдавливают людей, забирают рабочую силу. То есть еще раз говорю – другая форма войны. Но через кого это делается? Через Тань Чорновол, через Парасюкив, Гаврылюкив, через Третьякову, Потураева и всех остальных, через Зеленского… Друзья, еще раз… война просто поменяла форму. И наша власть занимается коллаборационизмом. Она подыгрывает тем, кто реально рейдерит нашу страну».

    «…Потому что они являются инструментом коллективного запада».

    Ці та інші висловлювання Євгена Мураєва не відображають об’єктивну ситуацію і свідчать про наміри вплинути на аудиторію телеканалу, щоб викликати у глядача негативні емоції, неприязне ставлення до влади та окремих осіб, сформувати стереотипний образ країн Європейського Союзу та народів, які до нього входять, як «історично латентного ворога».

    Ведучі передачі жодним чином не відреагували в прямому ефірі на слова гостя про факт існування одного з найважчих кримінальних злочинів – геноциду. Глядачам не було надано пояснень і не наведено достовірних фактів. Не було вжито жодних дій, щоб зупинити риторику, яка містить мову ворожнечі, не було подано альтернативної точки зору щодо такого чутливого для національної безпеки України питання.

    Працівники телерадіоорганізації проігнорували обов’язки та відповідальність перед українським суспільством, бо й повторні трансляції передачі (10 разів) у запису, що передбачає можливість перевірити достовірність поширеної інформації і не допустити в ефір висловів і тверджень, що мають ознаки закликів до розпалювання ворожнечі, відбувалися без змін та модерації. Це вказує на редакційну позицію телеканалу «НАШ», яка парадоксальним чином збігається з пропагандистською позицією країни-агресора.

    Нагадаємо, у вересні цього року в Окружному адміністративному суді міста Києва зареєстровано позов Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з клопотанням про анулюваня ліцензії для проросійського телеканалу «НАШ» (ТОВ «НАШ 365»).

    Раніше за результатами позапланової безвиїзної перевірки Нацрада виявила ознаки розпалювання національної, расової та релігійної ворожнечі та ненависті.

    Найсвіжіше

    Популярне