Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦ в Молдові виступив проти карантинних заходів, запроваджених державою через Covid-19

    Архієпископ РПЦ в Молдові Пьотр (Мустяце) виступив проти обмежень, пов’язаних з коронавірусом. Він заявив, що «Церкву та її релігійну діяльність не можна ставити на один рівень з усіма світськими установами та видами діяльності».

    Таку реакцію єрарха РПЦ в Молдові викликали нові санітарні заходи, запроваджені днями Національною надзвичайною комісією громадської охорони здоров’я Республіки Молдова, повідомляє офіційний сайт Унгенської і Ніспоренської єпархії.

    Релігійним організаціям в Молдові рекомендовано за наявності можливості проводити богослужіння на відкритому повітрі, а також наказано обмежити число учасників богослужінь, забезпечити соціальне дистанціювання і носіння масок, дезінфекцію рук і приміщень і т. д. Пункт 12.7 передбачає «уникнення контакту і поцілунків з культовими предметами».

    У своєму зверненні до державних органів та установ охорони здоров’я архієпископ РПЦ в Молдові заявив, що «всякий раз, коли приймаються образливі закони і рішення проти Церкви і її святості, я стільки разів буду відповідати».

    «У Комісіях з питань охорони здоров’я та у профільному міністерстві, скільки богословів, скільки людей з християнським досвідом, скільки з них регулярно відвідують Святу Церкву та її служби?…І якщо ми, Церква, не втручаємося в “кухню” медицини, не даємо жодних вказівок, як повинен поводитися лікар в лікарні або в операційній, як він повинен робити операцію, якими ліками лікувати хворих, якими інструментами (металевими або пластиковими) проводити те або інше втручання, то чому вони, ті, хто видають закони проти Церкви, дозволяють собі втручатися зі всілякими рекомендаціями щодо таїнств Церкви?», – обурився єрарх.

    «Отже, підсумовуючи, ми кажемо, що не погоджуємось з новими рішеннями та рекомендаціями, які очорнюють церкву та її святість. Ми не погоджуємось і рішуче засуджуємо той факт, що люди поза Церквою та її таїнств вирішують, як у Церкві здійснювати певні святі та спасительні справи», – підсумовується в заяві єпископа РПЦ в Молдові.

    Всього за від початку пандемії у Молдові зафіксовано 291 тис. випадків захворювань на коронавірус. 6732 з яких виявились летальними. Спостерігається третя хвиля захворювань.

    Дані: JHU CSSE COVID-19 Data

    16 травня цього року архієпископ Петро (Мустяце) був нагороджений Моспатріархом Кірілом.

    На початку серпня 2021 року РПЦ провела у Молдові акцію протесту та молебень проти вакцинації.

    Нагадаємо, президент Молдови Ігор Додон 20 березня 2021 року заявив, що четверо молдовських громадян, в яких виявили коронавірус COVID-19, повернулися з України, де перебували у паломництві до Почаївської лаври. Також у Молдові хотіли зобов’язати РПЦ платити податки.

    Найсвіжіше

    Популярне