Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Представники духовенства ПЦУ взяли участь у відкритті виставки до 30-ліття відродження Львівського ставропігійного братства

    Музей історії релігій презентував унікальну виставку під назвою “Світ львівської Ставропігії. До 30-ліття відродження Львівського ставропігійного братства”. Експозиція пропонує для огляду хоругви, мідерит із першим зображенням Львова, особисті речі патріарха Київського і всієї України Української автокефальної православної церкви Димитрія (Яреми), предмети інтер’єру XVI – початку XVII століть.

    Урочиста презентація відбулась за участі митрополита Львівського Православної церкви України Макарія, духовенства ПЦУ, кліру Успенської церкви ПЦУ (Львів), чиновників Львівської обласної держадміністрації.

    У Музеї історії релігії відкрили виставку до 30-ліття відродження Львівського ставропігійського братства
    Фото: Львівська ОДА

    Митрополит Макарій підкреслив духвно-культурну роль виставки, і зауважив, що діяльність братства, які і виставка про неї, має неабияке значення для історії України.

    “Коли у церкви буде високо-духовне моральне життя, то таке життя буде і у священнослужителів. Голова братства Юрій Федів відстоює духовне життя священнослужителів і парафії. Це успішна і гарна дорога – дорога залучення людей до церкви. Фестиваль хорів, який організовувало братство, ця виставка – такі заходи об’єднують людей”, – цитує слово митрополита “Голос Сокальщини”.

    У Музеї історії релігії відкрили виставку до 30-ліття відродження Львівського ставропігійського братства
    Фото: Львівська ОДА

    “Бажаємо товариству невичерпної та позитивної енергії у впровадженні добрих справ, які братство творить ще з 1586 року. У суспільства є потреба у діяльності таких організацій – які з давніх часів продовжують свою просвітницьку роботу. Діяльність братства, його школи та друкарні – це неоціненний внесок у розвиток українства на Галичині в період її перебування під владою інших держав”, – зазначив своєю чергою заступник глави Львівської ОДА Іван Собко.

    “Голос Сокальщини” інформує, Львівське Крайове ставропігійне братство святого апостола Андрія Первозванного – церковне об’єднання мирян, що постало при Успенській церкві у Львові у 1586 р. Незабаром після створення домоглося права ставропігії – непідлеглості місцевим православним єпископам. Окрім релігійного, братство стало і культурним осередком життя – при ньому діяли школа (з українською мовою навчання), друкарня, бібліотека. Друкований орган братства – газета “Успенська вежа” (виходить з 1991 року). При братстві діє хор «Ставрос».

    У Музеї історії релігії відкрили виставку до 30-ліття відродження Львівського ставропігійського братства
    Фото: Львівська ОДА

    Презентована у Музеї історії релігій знайомить з історією Львівського ставропігійного братства і включає: першу хоругву відродженого братства, статут, натрунний портрет братчика, мідерит італійського майстра Абрагама Гоґенберґа “Вид Львова 1612 року” за малюнком роботи Ауреліо Пассаротті, що є першим друкованим зображенням Львова.

    Цікавими експонатами виставки також є особисті речі священника церкви Петра і Павла у Львові, ініціатора відродження братства отця Володимира Яреми (майбутнього патріарха Київського і всієї України УАПЦ Димитрія): мантія, кукіль, друкарська машинка, на якій він друкував наукові роботи.

    У Музеї історії релігії відкрили виставку до 30-ліття відродження Львівського ставропігійського братства
    Фото: Львівська ОДА

    Є у музеї і експонати, які показують сучасну діяльність Львівського ставропігійного братства. Серед них – матеріали, що розповідають про роботу газети “Успенська вежа”, афіші братства, зокрема, присвячені фестивалю “Прощання з колядою”, який засновано 1997 року з ініціативи патріарха Димитрія.

    Найсвіжіше

    Популярне