П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Становить загрозу національній безпеці: Литовський суд не дозволив добудувати у Вільнюсі “Дом Москви”

    Вищий адміністративний суд Литви розглянув скаргу культурного центру “Дом Москви”, який позивався до міської адміністрації Вільнюса. Суть справи полягала у тому, що адміністрація міста відмовила центру у наданні дозволу на завершення будівництва, відтак російський культурний заклад протягом кількох років не має змоги відкритись і розпочати роботу.

    Суд встановив, що мерія Вільнюса мала намір демонтувати будівлю ще у 2015 році. Вже тоді культурний центр “Дом Москви” називали інструментом кремлівської пропаганди, а на будівництві були виявлені численні технічні порушення, пише російський пропагандистський сайт фонду “русскій мір”.

    З часом литовські спецслужби підготували звіт, у якому прямо вказали, що, так званий, культурний центр “Дом Москви” становить безпосередню загрозу національній безпеці балтійської республіки.

    На підставі вказаного звіту, влада Вільнюса остаточно відмовила представникам російської організації у видачі дозволу на завершення будівельних робіт.

    23 вересня 2021 року Вищий адміністративний суд Литви завершив розгляд справи по суті. Під час засідання позивачі (“Дом Москви”) не змогли довести твердження, що організація не становить загрози нацбезпеці, відтак судді визнали дії міської адміністрації Вільнюса обґрунтованими, а культурний центр втратив право на спорудження власної будівлі у столиці Литви.

    Найсвіжіше

    Популярне