П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Рада зробила перший крок до визнання депортованими українців, виселених із Польщі в 1944-1951 роках

    Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт, який визнає депортованими громадян України, примусово виселених із території Польської Народної республіки у 1940-х роках.

    За документ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки» проголосували 294 народних депутати, проти – один, семеро утрималися.

    Крім того, 297 парламентарів підтримали скорочення вдвічі терміну підготовки проєкту до другого читання.

    Документ передбачає включення до закону «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» положень про українців, виселених із території Польської Народної Республіки в період із 1944 по 1951 рік.

    Зокрема, держава «гарантує компенсацію депортованим особам матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок депортації».

    «Матеріальні та моральні збитки, завдані внаслідок депортації особам, депортованим з території Польської Народної Республіки у період 1944-1951 років, підлягають відшкодуванню у розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України у вигляді щорічної разової матеріальної допомоги. Заяви про компенсацію та повернення майна подаються не пізніше трьох років з дня набуття особою статусу депортованої особи», – йдеться в тексті.

    Депортація українців з Польщі до УРСР — Вікіпедія

    9 вересня 1944 року в Любліні була підписана міждержавна угода між УРСР і Польським комітетом національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян із території УРСР.

    Примусова депортація українців із Лемківщини, Холмщини, Надсяння тривала з вересня 1944-го до червня 1946 року. Внаслідок цієї акції виселили близько пів мільйона українців.

    Трагедія українців Закерзоння – Україна для українців

    Найсвіжіше

    Популярне