Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник ПЦУ: «Сім’я має поставити на перше місце Бога»

    22 вересня Церква вшановує святих і праведних Богоотців Йоакима та Анну. Подружжя впродовж довгих років залишалося бездітними, проте зберігало непохитну віру в Господа. Вже на схилі літ, трапилося справжнє чудо і вони стали батьками Пресвятої Богородиці. Дотепер їхня сім’я залишається для сучасників взірцем віри, терпеливості і найвищих моральних чеснот.

    Та чи може теперішня молода сім’я наслідувати Йоакима та Анну, чи змінюються критерії святості подружжя та що робити усім нам, аби наблизитися своє життя до їхнього? На ці питання дає відповідь протоієрей Михайло Сивак – проректор Львівської православної богословської академії, ключар Свято-Покровського кафедрального собору ПЦУ.

    Отче, розкажіть, який приклад сім’ї подають нам Йоаким і Анна, що від них може почерпнути сучасна сім’я?

    Святі праведні Йоаким та Анна є батьками Пресвятої Богородиці Діви Марії. Церковне передання зберегло відомості про їхнє життя. Зокрема, нам відомо, що подружжя Йоакима та Анни жило благочестиво. Досягнувши поважних літ, завжди підтримували один одного, перебуваючи в любові та злагоді. Однак, великою скорботою для Йоакима та Анни було те, що у них не було дітей. Бездітність у той час вважалася великою ганьбою. Таку сім’ю цькували, обмовляли та всіляко принижували. Хоч Йоаким, відповідно до традицій того часу, мав право розлучитися з Анною через неможливість мати з нею дітей, однак, він цього не робив, оскільки дуже любив свою дружину. Йоаким та Анна терпеливо переносили ці приниження, будучи підтримкою один для одного. І як наслідок – Господь дарує їм дитину. Ось ця жертовність і є основою сім’ї. Тому, кожне подружжя може для себе почерпнути приклад такої щирої і відданої любові.

    Що Церква може порадити сім’ям, які стикаються з проблемою бездітності? Адже бажання мати дітей інколи спонукає людей на ще більші гріхи

    Найперше – не падати у відчай, а надихатися прикладом святих Богоотців Йоакима та Анни. Батьківство і материнство – це великий Божий дар і Господь знає коли йогодати. Можливо, промисел Божий полягає у тому, щоб подружня пара спільно пройшла певний етап випробувань заради того, щоб ближчими стати один до одного, щоб навчитися цінувати майбутніх дітей і ще з сильнішою любов’ю ставитися один до одного.

    Чи змінилися критерії святості сім’ї у наш час?

    Критерії святості завжди сталі – це любов і життя у ній. Змінюються люди, на жаль, в гіршу сторону.

    Чи актуальні для сучасної сім’ї поняття покори, терпіння, адже світ диктує, що поступатися і терпіти не варто, а на першому місці має стояти не сім’я, а особисте щастя.

    Правдиве щастя – це тоді, коли ти любиш і тебе люблять. Досягти цього можна лише через жертовність, терпеливість, поступливість…А коли людина думає лише про особисте щастя – це називається егоїзм, який має здатність руйнувати любов і приносити смуток.

    Що має робити сучасна сім’я, щоб наблизитися до того взірця, який подають нам святі Йоаким і Анна

    Сім’я має на перше місце поставити Бога, тоді все інше буде на своєму місці.

    Джерело: Духовна Велич Львова. Підготувала: Наталія Бельзецька

    Найсвіжіше

    Популярне