Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Московські заяви про втручання Варфоломія в іншу Церкву не відповідають дійсності, – релігієзнавець

    Релігієзнавець Дмитро Горєвой розповів, що звинувачення РПЦ проти Вселенського патріархату у втручанні до іншої Помісної Церкви не відповідають дійсності.

    «… якщо Москві вдасться хоч якось засудити Варфоломія за немосковське тлумачення еклезіології (науки про церкву), то це навряд чи допоможе РПЦ в ситуації з Україною. Бо з наративу про неправильне розуміння першості вони виводять наступну тезу – мовляв Варфоломій втрутився у справи іншої помісної церкви. Але це не відповідає дійсності», – сказав Горєвой, передає Радіо Свобода.

    Він підкреслив, що Вселенський патріархат не втручався в іншу Церкву, бо «перед тим, як надати автокефалію, Вселенський патріархат скасував акт 1686 року, повернув владу над незаконно привласненою РПЦ Київською митрополією і вже потім надав томос своїй власній частині. Так, з жовтня 2018 по січень 2019 року усе українське православ’я перебувало у складі Вселенського патріархату, поки не було надано томосу. І якщо у цій справі і було зазіхання, то виключно з боку Москви на Київську митрополію».

    «Фанар у питаннях автокефалії діяв дуже обережно. Константинопольські патріархи надавали автокефалію виключно своїм територіям, тобто самостійно зменшували власну владу на користь нових церков. Так було з Елладською, Румунською, Болгарською, Албанською та Чеською церквами. Навіть Грузинській церкві Константинополь не надавав автокефалію, він, як це прописано в томосі, лишень зберігав і підтверджував те, що століттями і так існувало, тобто незалежна Грузинська церква. І Константинопольський патріарх Димитрій не претендував на духовну владу над Тбілісі, він чітко у томосі пише, що згадана церква свого часу отримала автокефалію від Антіохії», – зазначив Горєвой.

    Найсвіжіше

    Популярне