П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Мінветеранів: Екстрена психологічна допомога для ветеранів має запрацювати у віддалених районах

    Міністерство у справах ветеранів України працює над тим, щоб екстрена психологічна допомога запрацювала для ветеранів у віддалених районах України.

    Про це сказала міністриня у справах ветеранів Юлія Лапутіна, повідомляє пресслужба Міністерства у справах ветеранів.

    «Ми хочемо змінити підходи до психологічної допомоги захисникам та створити систему, яка буде дійсно дієвою. Ми розуміємо, що багато реабілітаційних центрів сформовані ще за радянських часів, а психологічна реабілітологія з’явилася в Україні не так давно. Якщо ми проаналізуємо досвід США, то там Міністерство у справах ветеранів має бюджет другий після Пентагону, створено надсучасні центри медичної та психологічної реабілітації. Напередодні святкування 30-ї річниці Незалежності України до нас завітали американські українські ветерани – етнічні українці, які служили в армії США. Вони відвідали шпиталь, де наразі перебувають захисники, які тільки повернулися з війни та мають важкі поранення. Після цього американські ветерани зазначили, що у США одразу після поранення, як тільки військовий приходить до тями, з ним працює не тільки хірург і анестезіолог, а й психолог. Адже травматизація вже відбулася. Особливо це стосується тих, хто має ампутацію», – сказала Лапутіна.

    Міністриня наголосила, що Україна має досліджувати та впроваджувати найкращі практики з надання психологічної допомоги захисникам.

    «Інше питання полягає у тому, що багато захисників повертаються з війни не до обласних центрів, де є розгалужена система медичних закладів, а у віддалені райони. Там немає жодного психолога. І ми маємо вибудувати систему, в якій екстрена психологічна допомога запрацює також у маленьких містечках та селах», – сказала Лапутіна.

    Очільниця Мінветеранів зазначила, що наразі кожен захисник України може отримати безплатну медичну та психологічну допомогу. За її словами, у кожній області України працюють реабілітаційні центри, а у Мінветеранів розроблені програми по санаторно-курортному лікуванню та психологічній реабілітації, за якими захисники можуть отримати безплатну допомогу.

    Лапутіна додала, що у цьому році Мінветеранів добилося, щоб психологічну допомогу міг отримувати не тільки ветеран, а й члени його родини.

    Також міністриня висловила думку про те, що у питанні покращення якості допомоги захисникам України мають об’єднуватися всі інституції та долучатися іноземні партнери.

    Найсвіжіше

    Популярне