П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ презентує пропагандистський збірник, що має “довести, що Київська митрополія має належати Моспатріархату”

    Російська православна церква продовжує боротьбу з автокефальною Православною церквою України та здійснювати нападки на Вселенську Патріархію, звинувачуючи останню у, нібито, “неканонічному вторгненню на територію РПЦ”.

    В рамках потужної інформаційно-пропагандистської кампанії, Московська патріархія в особі церковно-наукового центру “Православная енциклопєдія” розпочала в 2017 році працю з пошуку, підробки, фальшування та “термінового створення” потрібних документів XVII століття, які б доводили канонічну “єдність” Київської митрополії та РПЦ.

    У 2021 році ця “титанічна” пропагандистська праця була завершена і 16 вересня цього року відбудеться презентація збірки матеріалів під назвою “Возз’єднання Київської митрополії з Російською православною церквою. 1676-1685 рр. Дослідження і документи” (рос.: “Воссоединение Киевской митрополии с Русской Православной Церковью. 1676–1686 гг. Исследования и документы”) у храмі Христа Спасителя.

    На думку представників РПЦ, вказаний збірник пропагандистських матеріалів є відповіддю на відміну рішення 1686 року про перехід Київської митрополії до юрисдикції РПЦ та визнання, як досі вважають у Москві, “розкольницької” ПЦУ.

    На сайті відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату вказано, що до збірки увійшли 246 документів, 200 з яких ніколи раніше не публікувались (або просто не існували).

    Також повідомляється, що презентацію нового джерела церковної пропаганди проведе митрополит Іларіон (Алфєєв).

    Та якщо придивитись уважніше, можна звернути увагу на те, що навіть сама назва праці має колосальну помилку. Слово “возз’єднання” у розрізі вказаного питання є абсолютно недоречним, оскільки протягом всієї попередньої історії Київська митрополія існувала у єдності з Вселенським патріархатом Константинополя. Однак виключити слово “возз’єднання” з назви збірки російським пропагандистам не дозволять гординя та великоімперські амбіції Кремля.

    Поряд з цим варто нагадати, у березні цього року на Святій Горі Афон в монастирі Пантократор переклали українською мовою брошуру, яка розповідає про автокефалію ПЦУ, руйнує російські міфи та розкриває канонічні підстави визнання ПЦУ. Повний текст брошури, як і її PDF-формат, є у вільному доступі на сайті “Духовного фронту України”.

    Найсвіжіше

    Популярне