Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Батьки школярів Ямало-Ненецького округу РФ скаржаться на насадження російського православ’я у школах

    У Російській Федерації зафіксовано черговий випадок, коли людей різних світоглядів фактично примушують сповідувати російське православ’я. Цього разу невдоволення росіян викликав освітній предмет “Основи духовно-моральної культури народів Росії”, що було запроваджено в школах Ямало-Ненецького автономного округу (ЯНАО) РФ.

    Своє обурення такою ситуацією висловив у соцмережах батько одного з школярів міста Лабитнангі.

    “В СОШ №1 з’явився новий предмет “Витоки”. Аж занадто сильно йде насадження християнства. Я розумію, що це зараз панівна релігія в країні, і скільки грошей РПЦ не давай, все рівно буде мало, але є й інші конфесії. Наприклад, той же іслам, буддизм, старовіри. Тільки мені не зрозуміло, що за посилене церковно-християнська спрямованість даного предмету”, – цитує його заяву “ЯмалPRO”.

    Громадянин додав, що фактично на кожній сторінці підручника або церкви, або собори, або ікони, або святі.

    Водночас, у самій школі наголошують, що предмет “цікавий і корисний”, і в ньому відсутнє будь-яке насадження християнства. А в міському управлінні освіти додали, що “Предмет покликаний формувати власну життєву позицію, виховувати у дітей якості патріотизму, прив’язаності до батьківщини, родини, співвітчизників”, – запевняють у відомстві.

    Принагідно нагадаємо, примус до російського православ’я регулярно фіксується по всій території РФ. Напередодні поточного навчального року у Шабликінському районі Орловської області до храму РПЦ в селищі звозили першокласників з батьками, при цьому, не всі вони були парафіянами вказаної православної громади.

    Окрім цього, в лютому цього року імам міста Пласта Челябінської області був змушений звернувся до прокуратури зі скаргою на порушення свободи совісті та образу почуттів вірян. Приводом до заяви стало нав’язування дітям імама, які навчаються у сьомому класі, православної культури та неможливість дотримуватись норм ісламу.

    Найсвіжіше

    Популярне