Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Примус до російського православ’я: В Орловській області РФ першокласників примусово звезли до храму

    Незвична акція відбулась у Шабликінському районі Орловської області – з нагоди нового навчального року до храми Покрови Пресвятої Богородиці Російської православної церкви в селищі Шабликіно звезли 55 місцевих першокласників з батьками.

    В рамках акції “В школу – з молитвою” настоятель храму протоєрей РПЦ Васілій Вовчок провів богослужіння та привітав першачків з першим у їхньому житті навчальним роком.

    “Пастир побажав першокласникам навчитись дарувати тепло і радість один одному, а також зберегти свої мрії. Отець Васілій окропив дітей святою водою, познайомив з храмом та його святинями. До речі, деякі з присутніх на молебні являються постійними парафіянами Покровської церкви”, – цитує видання “Орелград” повідомлення Орловської митрополії РПЦ.

    Досить відверте зізнання представників духовенства викликає чимало запитань. Якщо лише деякі з присутніх є постійними парафіянами, то хто і на яких умовах звозив до храму решту учасників акції? Чи є серед родин, яких звезли до храму, ті, що не сповідують православ’я в інтерпретації РПЦ?

    І зрештою, головне питання: чи не є вказана акція і богослужіння, на яке імовірно примусово звозили місцеві родини, продовженням політики “примусу до російського православ’я”, яка регулярно фіксується у різних регіонах Росії, і яка старанно виконується духовенством РПЦ за підтримки чинної влади?

    Нагадаємо, в лютому цього року імам міста Пласта Челябінської області був змушений звернувся до прокуратури зі скаргою на порушення свободи совісті та образу почуттів вірян. Приводом до заяви стало нав’язування дітям імама, які навчаються у сьомому класі, православної культури та неможливість дотримуватись норм ісламу.

    Та якщо представники інших релігій, на прикладі мусульман, подеколи наважуються скаржитись на агресивне нав’язування світогляду РПЦ власним дітям, то менш релігійно активні громадяни воліють не розпалювати з аналогічних ситуацій скандалу. Втім, така пасивна позиція є мовчазною згодою на провадження агресивної російсько-православної пропаганди ідеології “русского міра” серед підростаючого покоління росіян.

    Найсвіжіше

    Популярне