Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Служитель РПЦвУ не хотів причащати АТОвця і захищав Путіна: Стали відомі деталі приєднання парафії до ПЦУ на Вінниччині

    4 вересня парафіяни ПЦУ парафії Святого Апостола Євангеліста Іоанна Богослова у села Красносілки змогли потрапити у власний храм після двох років закриття.

    Нещодавно РПЦвУ програла всі судові позови, у яких оскаржувала рішення про законність голосування про перехід релігійної парафії від РПЦ до ПЦУ і перереєстрацію громади. В результаті, на підставі рішення судів усіх інстанцій, релігійна громада Православної Церкви України зайшла до храму і звершила в ньому богослужіння. Каталізатором приєднатись до Помісної Української Церкви стали проросійські дії  священника РПЦвУ.

    Парафіяни ПЦУ в селі Красносілка Вінницької області у своєму храмі / Фейсбук.

    Про деталі ситуації й протидію РПЦвУ Духовному Фронту України розповів настоятель парафії священник ПЦУ отець Ростислав.

    «На підставі судових рішень, я оформив майно: храм, всі приміщення, які знаходяться на території, бо землю ми оформили ще раніше тільки як перейшли в ПЦУ. Ми мали таку можливість згідно з законом, а будівлі не узаконювали, бо державні інстанції чекали рішення Верховного суду до якого позивались РПЦвУ. А коли Верховний суд надав повернув заяву РПЦвУ назад і сказав, що рішення першої судової інстанції є дійсним, то я подав всі необхідні документи для введення храму і всіх прихрамових будівель в експлуатацію. І потім я отримав в держреєстратора право власності. Дуже здивувало московських прибічників в селі Красносілки те, що право власності оформлено на релігійну громаду святого Апостола євангеліста Іоана Богослова Православної Церкви України, а не на священника, як роблять це РПЦ в Україні», – розповів священник ПЦУ.

    «3 вересня наша громада, отримавши всі необхідні документи і вигравши всі суди, мала бажання ввійти в храм. Я перед цим організував круглий стіл в кабінеті голови ОТГ, де я проінформував голову ОТГ, юриста міськради, тимчасово виконуючого обов’язки начальника поліції місцевої, попросили благочинного Московського патріархату прийти на цю зустріч і старосту сільської (не релігійної) громади. Я їм повідомив, що віряни ПЦУ мають намір входити в храм, бо у нас все згідно із законом, все на нашій стороні і ми є законними власниками будівлі храму і прихрамових приміщень. Я намагався зробити все цивілізовано і без поліції, а Московський благочинний погрожував провокаціями. І прийшлось викликати поліцію», – додав от. Ростислав.

    Він також спростував фейк, який поширюють в ЗМІ РПЦвУ про побиті вікна.

    «На сайті їх єпархії пише, що ми били вікна. Це неправда. Ми не зацікавлені в тому щоб бити свої ж вікна. Жодного вікна немає побитого, жодних їх речей немає викинутих. Ми їм дали добу, бо той священник (РПЦвУ, – ред.) кричав, що там його речі, він там купував їх особисто і він хоче їх забрати. Потім він сказав, що чекає на адвоката, який привезе документи, потім чекав на благочинного із бусом, тоді він просто чекав на благочинного. Благочинний РПЦвУ приїхав із дорогою камерою і фотографував все і ні слова не казав. І ми пішли до хати і відкрили двері і попросили отця з його прихильниками забрати їх речі, щоб ми не викидали. Дали їм на це добу. Якщо вони за добу речі не заберуть, то вони відповідним чином перейдуть у власність громади ПЦУ.  Вони не приходили не забирали свої речі і поки що нічого не має. Ми двері зачинили і туди не заходимо. Речей їхніх ніхто не брав. А в храмі ми вже були і 3 вересня ми помолились і відслужили коротенький молебень до пресвятої Богородиці, а вже на наступний день ми зібрались вранці поприбирали на 9 ранку і відслужили подячний молебень».

    «Собака гавкає, а караван іде.  Вони зараз подали нову судову заяву, але їм суд відхилив, бо адвокат інший, позивачі інші, а вимоги ті самі», – додав священник ПЦУ.

    «По селі спершу було організоване громадське опитування людей чи підтримують вони перехід в ПЦУ. 90% селян сказали, що підтримують. В селі десь 1600 людей. Повідомлено було тодішнього настоятеля РПЦвУ Павла Тарана про те що будуть збори вже релігійної громади. Йому принесли під будинок і очікували його 2 години. І він уникав цього моменту, але прийшов. В оголошенні йому було написано, що релігійна громада РПЦвУ буде голосувати за перехід і зазначено час голосування і місце. І на стовпах були оголошення про це. Відбулись збори. На зборах релігійної громади були понад 340 людей. І всі одноголосно проголосували за перехід в Православну Церкву України», – розповідає священник.

    Отець Ростислав каже, що доходило до того, що РПЦвУ заставляла клястись на Біблії.

    «Коли ці події відбувались то Московський патріархат організовував і звозив у село свої “заградотряди”. І оцих ярих таких прихильників, яких можна було ще переконати, викликали на вулицю і просили їх клястись на Біблії. Я вже потім їм пояснив, що “люди добрі, схаменіться, бо Біблія чітко і конкретно каже, що нехай ваше так буде так, а ні – ні. І написано, не кляніться ні небом ні землею. Для чого ви ще клянетесь?”», – каже священник ПЦУ.

    «У вівтарі, колишній настоятель священник РПЦвУ повісив ікону Російського царя Миколая і його родини. Мені цікаво, чому вона не у основній частині храму знаходиться, а у вівтарі» – зауважив священник.

    Люди обурились і вирішили перейти до ПЦУ, бо колишній настоятель, священник РПЦвУ відмовився причащати АТОвця.

    «Потім було, що в церкві священник сказав вірянам, а “що вам Путін поганого зробив?”. Людей це обурило і вони вийшли з храму і сказали все. Крапка. Переходимо. Є православна Помісна Православна Церква України — ми переходимо».

    «Більше того, московський благочинний приїжджав із своїми прихожанами  із всіх куточків, які можна було і вони робили “Хресні ходи” по селі і були такі вигуки в них “Путін прийди”. Я потім в поліцію заявляв, а вони мені сказали, що без відеодоказів не можуть нічого розслідувати. Шкода що наші люди не відзняли це».

    За словами отця Ростислава, секретарка місцевої поліції є ярою прихильницею Московського патріархату, бо в неї син вчиться в семінарії РПЦвУ. Вона у 2019 році одного із прихожан ПЦУ вдарила по обличчі, а всім потім коментувала, що вона його не била, це вона його так за «щічку хотіла пощипати».

    «Якщо брати навіть рахувати по відвідуванні пасхи, то до карантину у нас було 500 вірян на Пасху біля храму (бо храм був опечатаний ще) і всі були місцеві, а у РПЦвУ було 50 чоловік і з них були ще кілька людей привезених», – пояснює священник.

    У РПЦвУ вже намагаються подати цю перемогу правди, як «зелене світло від влади для ПЦУ після візиту патріарха Варфоломія в Україні». Але насправді всі ці судові рішення були ще до візиту патріарха. Останнє рішення верховний суд прийняв на користь ПЦУ ще 5 липня 2021 р., а візит відбувся 20 серпня. Таким чином говорити про те що влада «дала зелене світло» через візит Варфоломія це є абсолютна брехня.

    Фото: Вікіпедія. Храм в Красносілках

    Громада перереєструвалась із РПЦвУ на ПЦУ ще у 2019 році. Але РПЦвУ, що символічно, на великі свята Різдво Христове і Хрещення Господнє подала в суди за законність голосування релігійної громади. 8 грудня 2020 року громада ПЦУ виграла суд про законність голосування і зборів релігійної громади. 31 березня 2021 року парафіяни ПЦУ виграли апеляцію. 5 липня 2021 року верховний суд відхилив повторну заяву РПЦвУ. Таким чином громада ПЦУ виграла всі суди, адже релігійна громада парафії Святого Апостола євангеліста Іоана Богослова в селі Красносілки абсолютною більшістю проголосувала за перехід і це було зроблено законним шляхом. Що підтвердили аж три суди в тому числі Верховний. Але в брехливих ЗМІ РПЦвУ все одно пишуть «захоплення».

    Найсвіжіше

    Популярне