П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Кругообіг сценаріїв РПЦ: Від Чорногорії до України і назад

    Релігія поза політикою. Тільки коли в цьому не замішана РПЦ …

    У грудні 2019 року президент Чорногорії Міло Джуканович підписав закон “Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад”, що ґрунтовно похитнув вплив і більш того – монополію як таку Сербської Церкви. По суті, аналогічно, як і в Україні, надання автокефалії ПЦУ похитнуло монополію Московського патріархату.

    Реакція СПЦ, що є філією РПЦ, була блискавична – по Чорногорії прокотилася хвиля заворушень прихильників сербської Церкви. Причому, в січні були озвучені факти прямої участі і супроводу даних протестів представниками ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ), які консультували і займалися діями священнослужителів та активістів СПЦ.

    Після того як заворушення вдалося придушити, так званий “чорногорський сценарій” перекочував в Україну. Представники РПЦвУ протягом двох років наполегливо лякали ним українську владу, ПЦУ і суспільство. У певному сенсі лякали не дарма, адже саме подібного роду дестабілізація і стояла на порядку денному у філії РПЦ в Україні, як основний спосіб хаотизації в країні соціально-громадської обстановки.

    Проте, реалізувати “Чорногорський сценарій”, особливо напередодні приїзду Вселенського патріарха Варфоломія в Україну на 30-річчя Незалежності України РПЦ і Ко не вдалося, у багато завдяки злагодженій роботі всіх силових структур.

    І ось, тепер, я з непідробним подивом читаю про те, що зараз в Чорногорії протести, викликані інтронізацією митрополита Чорногорської-Приморського Іоанникія, цікавим чином обзивають “українським сценарієм”.

    На даний момент з певною упевненістю сказати про те, хто є реальним організатором заворушень складно, адже прекрасно відомо, що в своїх інтересах антагоністи можуть активізувати дії навіть патріотично налаштованих груп, для демонстрації спотвореної картинки того, що відбувається. Але очевидним є те, що в інформаційному потоці, спостерігається цікавий гібридний пінг-понг. Коли хаотизуєтся Україна, то називають цей процес “чорногорським сценарієм”, коли хаотизуєтся Чорногорію – то називають “українським сценарієм”. При цьому, що в першому, що в другому випадках за самою хаотизацією стоїть РПЦ і саме в тих країнах, де вплив даної релігійної структури стрімко зменшується.

    Збіг?

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне