П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій: Вселенська Церква намагається висвітлити необхідність діалогу між наукою та теологією

    1 вересня, у середу вдень Вселенський патріарх Варфоломій оголосив про початок робочих засідань Асамблеї єрархії Вселенського престолу.

    Синаксис, який проходить під головуванням Вселенського патріарха, у Константинополі приймає близько 130 єрархів з усього світу, які обговорюватимуть питання, що стосуються життя та служіння Константинопольської Церкви. Також обговорюються питання, що мають широкий церковний і громадський інтерес, передає orthodoxtimes.com

    У своєму виступі Вселенський патріарх, зокрема, акцентував увагу на важкому періоді, який переживає людство протягом останніх двох років через епідемію.

    Як зауважив Вселенський патріарх, через пандемію та загальне потрясіння, що з цього випливають, було виявлено, що правовий порядок має панівний дискурс, сильніший за медицину.

    “Верховенство права – це те, що приймає вирішальні рішення щодо необхідних заходів для боротьби з пандемією та розв’язує важливі питання, що стосуються Церкви, релігії та віри”.

    Він також звернувся до священнослужителів, які не поставились тверезо, мудро та логічно до рішення Церкви, голос якої виражений синодально. Вони виступали проти використання масок, щеплень та будь-яких заходів щодо обмеження поширення коронавірусу.

    За оцінками Вселенського патріарха, ця криза висвітлила пастирську та теологічну бідність, а також породила потребу шукати інтерпретаційних критеріїв, на основі яких буде тлумачитися ставлення та рішення щодо пандемії.

    “Свята Церква Христа, з нагоди пандемії, намагається висвітлити та представити необхідність діалогу між наукою та теологією, що призведе до глибокої теологічної оцінки та знайденню обґрунтованих позицій. Для Вселенського патріархату питання пандемії не є особистою справою чи питанням моральної поведінки або навіть вибору між добром і злом. Це факт, який торкається меж людського існування і змушує кожного з нас вибирати між вузьким і важким шляхом: життям чи смертю”, – наголосив Його Всесвятість.

    Старійшина митрополит Халкідонський Еммануїл, виступаючи від єрархії, подякував Вселенському патріарху за його ініціативу скликати цей Синаксис, під час якого будуть обговорюватися важливі питання, що хвилюють Церкву, і відбудеться конструктивний діалог.

    Учасники з особливим інтересом переглянули детальну презентацію професора Національного та Каподистрійського університету Афін Сотіріоса Ціодраса на тему: “Виклик пандемії”. Професор охоче відповідав на різноманітні питання Священного Синоду.

    В тій самій тематичній частині під назвою “Пандемія та церковне життя” їхній досвід із розвитку та лікування пандемії у церковних провінціях передали також митрополити Гонконгські Нектарій, Австрійський Арсеній, Кирило Ієрапітницький та Сітійський, а також як архієпископ Австралійський Макарій.

    Робоче засідання Синаксису буде завершено ввечері у п’ятницю, 3 вересня 2021 року.

    Найсвіжіше

    Популярне