Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ РПЦвУ в хамській формі позловтішався з приводу здоров’я Вселенського патріарха Варфоломія

    Архієпископ Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) Іона (Черепанов), настоятель Свято-Троїцького Іонинського монастиря в Києві, голова Синодального відділу у справах молоді РПЦвУ, який супроводжував очільника Моспатріархату в Україні Онуфрія (Березовського) на офіційних заходах з нагоди 30-річчя незалежності України, в зухвалій хамській манері прокоментував візит Вселенського патріарха Варфоломія І в Україну.

    Про це повідомляє “Релігія в Україні”.

    Так, 20 серпня, відстежуючи переміщення кортежу 81-річного Константинопольського патріарха з Бориспільського аеропорту до Києва, молодий архієрей РПЦвУ кинув на його адресу репліку зі смайликами радості: “І швидка допомога в тему) Раптом старець занервує… Тут підказують – раптом він вже в останній машині)” [тобто в машині швидкої допомоги – ред.].

    Машина швидкої допомоги, про яку писав архієпископ РПЦвУ, зазвичай входить до складу кортежу офіційних делегацій згідно з протоколом супроводу посадових осіб або почесних гостей України. Про саму Україну архієпископ Іона висловився тут же, в коментарях, так: “тут Північна Корея! ЗМІ закривають, Церкву женуть, людей не чують і не бачать”.

    Наступного дня, 21 серпня, владика Іона посміявся над старечим обличчям глави Константинопольської Церкви: “Так, унікальний приклад. Ох, і личко у гостя… Багатообіцяюче”.

    Скріншот сторінки Іони Черпанова. / Релігія в Україні

    Того ж дня, 21 серпня, архієпископ Іона поширив через Фейсбук відверту фейкову інформацію про нібито сказані патріархом Варфоломієм у Києві слова про “російську окупаційну мову” і “чудову, мелодійну грецьку мову”, яку він хоче чути від українців.

    “Тут кожне слово-шедевр! Це потрібно десь навічно закарбувати! Золотими літерами)”, – коментував повідомлення архієпископ. Фейк був багаторазово поширений віруючими РПЦвУ – читачами Іони (Черпанова).

    22 серпня, коли нахабна фальсифікація була викрита, архієрей Московського патріархату дописав до свого фейку виправдання: “Уточнив – це чийсь жарт) Треба зізнатися, зробили переконливо”.

    Протягом усього періоду перебування патріарха Варфоломія в Києві архієпископ РПЦвУ Іона активно висвітлював у своїй стрічці новини про протестні акції Моспатріархату під Верховною Радою. При цьому майже під кожним повідомленням архієрея його читачі оприлюднювали на адресу глави Константинопольської церкви образи, нецензурну лайку та побажання смерті. Архієпископ Іона не тільки не зробив жодного зауваження своїй агресивній пастві, а й далі продовжує очорняти Константинопольську православну церкву.

    Зокрема, 24 серпня архієрей РПЦвУ стверджував, що “Фанар – брудний райончик Стамбула, який руйнується. І не більше”. Водночас відомо, що Фанар – це історичний район в Константинополі, де знаходиться не тільки резиденція предстоятеля Константинопольської Церкви, але інші відомі пам’ятки сучасного Стамбула.

    Серед іншого архієпископ РПЦвУ Іона активно транслював фейк про те, що українська держава виконала ультиматум РПЦвУ і не запросила патріарха Варфоломія на молитву з президентом України в Софії Київській 24 серпня.

    Слід зазначити, що архієпископ РПЦ в Україні Іона (Черпанов) і раніше не відрізнявся високою культурою діалогу зі своїми опонентами. Так, після надання Томосу про автокефалію Православної церкви України архієрей регулярно використовував на адресу ПЦУ вигадану в УПЦ МП абревіатуру “СЦУ” для вульгарного приниження опонентів. Водночас такої абревіатури не існує в документах ПЦУ.

    У минулі роки архієпископ РПЦвУ Іона займався активною політичною агітацією. Проте, серед близької йому проросійської громадськості він не завжди знаходив підтримку – наприклад, в 2011 році Духовно-патріотичний союз “Новоросія” критикував “відомого київського обновленця єпископа Іону (Черепанова)”.

    Найсвіжіше

    Популярне