П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У МЗС Росії вигадали потужний тиск на РПЦ і звинуватили в ньому держави Заходу

    Міністр закордонних справ Російської Федерації Сєргєй Лавров відзначився фундаментальною заявою про те, що Російська православна церква сьогодення переживає не найкращі свої часи.

    На думку очільника дипломатичного відомства РФ, причина такому стану справ полягає в тому, що держави Заходу, особливо США об’єднались з метою “зруйнувати єдність світового православ’я”.

    Лавров із впевненістю зазначив, що РПЦ відчуває на собі шалений тиск, але не зміг повідомити деталі “плану ліквідації РПЦ”, який нібито виношують країни цивілізованого світу, пише “Русская планєта”.

    У цьому контексті глава МЗС РФ звернув увагу на Україну. Хвороблива уява Сєргєя Лаврова змусила його вкотре озвучити тезу, що Російська православна церква в Україні (УПЦ МП) зазнає нападу з боку української влади.

    Поряд з цим, він запевнив, що очолюване ним відомство буде стійко “захищати історичну пам’ять”, не зважаючи на постійні атаки.

    Нагадаємо пану Лаврову, що під час візиту до України Вселенського патріарха Варфоломія І та урочистих заходів з нагоди 30-ї річниці Незалежності України саме РЦПвУ/УПЦ МП, як і підконтрольна їй ГО “Миряни”, виступали чи не єдиним дестабілізуючим фактором.

    Кожного дня, починаючи з 20 по 24 серпня, слуги Кремля продовжували власні безглузді протести проти перебування в Україні Його Всесвятості. Адепти “русского міра” відзначались брудними провокаціями, вдавались до негідних образ.

    Та реакція української влади та правоохоронців була більші ніж демократичною. Щоразу, в межах чинного законодавства, співробітники Нацполіції вчасно вилучали плакати, текст та зображення яких містили ознаки розпалювання релігійної ворожнечі.

    При цьому, поліціянти діяли надзвичайно толерантно і виважено, жодного разу не допустивши серйозних сутичок та не давши підстав російській пропаганді приводу волати про гоніння та переслідування.

    Саме такі дії українських правоохоронців роздратували Кремль не менше за сам візит Вселенського патріарха Варфоломія. Адже тепер ні в кого не лишилось сумнівів, що “гоніння на православ’я” є неоригінальною вигадкою роспропагандистів.

    Такий нечуваний для Росії рівень свободи лишається нормою в Україні. Якби такі акції протесту відбулися б в РФ, то, щонайменше десятки “мирян” було б затримано, кілька осіб засуджено, з митрополитами та духовенством були б проведені профілактичні бесіди, а ГО “Миряни” була б визнана іноземним агентом і, з часом, заборонена як екстремістська організація.

    То де ж тиск на православ’я, пане Лавров?

    Найсвіжіше

    Популярне